Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Column Kyra: Ik vertrek…

Column Kyra: Ik vertrek…

Column Kyra: Ik vertrek…

Droom jij er ook weleens van om in het buitenland te gaan wonen? Kyra Rutgers (journalist en auteur) is met haar vriend (voetbaltrainer) deze uitdaging voor een bepaalde periode aangegaan. Elke week houdt ze voor Flair een blog bij over haar ervaringen.

Lees ook: DROOMBAAN: dit bedrijf betaalt je om wijntjes te drinken en de wereld rond te reizen   

Al jaren droomde ik ervan om op een exotische plek, onder een wuivende palmboom, mijn romans te kunnen schrijven. Met een gepaste vorm van jaloezie volgde ik dan ook de stellen die een buitenlands avontuur aangingen in programma’s als Ik Vertrek, Het Roer Om en Een Plek onder de Zon. Dat wilde ik ook! Hoe het zover heeft kunnen komen dat mij die kans nu ook werd gegund, is een lang verhaal.

Laten we het houden op: meeting the right people at the right time: mijn vriend kreeg tijdens onze laatste vakantie op Cyprus (waar zijn roots liggen) een aanbod om als trainer bij een voetbalclub aan de slag te gaan. Een fantastische kans voor mijn vriend, die in Nederland al twintig jaar werkzaam is als succesvol (jeugd)trainer. Ik was door het dolle heen, want dit aanbod bood ook mij de kans mijn buitenlandse droom te realiseren.

In Hoera-stemming ontkurkten we de champagnefles om het te vieren. Maar later… het klinkt gek… kwamen er ook twijfels. Wilden we onze leuke jobs écht opzeggen? En ons koophuis konden we ook niet zomaar op stel en sprong verkopen. Op Cyprus werken ze niet met contracten (je moet ze maar op hun mooie, donkere ogen geloven). Wat als we al onze zekerheden in Nederland achter ons laten en het buitenlandse avontuur mislukt? Dan hebben we niets meer!

Aan de ene kant lonkte deze kans, aan de andere kant vroegen we ons ook af of we daadwerkelijk uit onze comfortzone durfden te stappen? De technisch directeur van de voetbalclub kwam met het verlossende antwoord: kom voor een bepaalde periode naar Cyprus, ervaar het leven tussen de ‘locals’ en neem dan pas een definitief besluit. Hij zou woonruimte regelen, wij hoefden alleen maar onze koffers te pakken. Yamas, goed plan!

Door onze vele vakanties op Cyprus, kende ik het eiland al redelijk goed. Maar nu ik zou gaan leven als ‘een local’ (en het dus niet de bedoeling was om me in een continue ‘vakantie-bubble’ te bevinden) legde ik contact met potentiële werkgevers. Met succes!  Ik kon aan de slag bij een Cypriotisch magazine voor Britse expats en ook bij een opvangcentrum voor mishandelde honden. Ook zocht ik uit waar ik Griekse les kon volgen en waar er yoga werd gegeven. Goed voorbereid naderde de dag van vertrek…

Qua woonruimte had ik slechts één voorwaarde: niet in the middle of nowhere. Als mijn vriend aan het werk is, wil ik me vrij kunnen bewegen, zonder afhankelijk van hem te zijn. Toen de chauffeur, die ons van het vliegveld had gehaald, door de bergen reed, begon ik al een beetje te vrezen waar we terecht zouden komen. Hij stopte bij een adembenemende villa, maar… in the middle of nowhere. Geen buren, geen winkels… het enige wat ik om mij heen zag waren bananenplantages. We werden opgewacht door zo’n dertig zwerfkatten.

‘Voed ze, want ze houden de slangen weg,’ was het advies van de chauffeur. Eh… slangen? Tijd om er lang bij stil te staan, had ik niet. ‘Kijk eens schat,’ hoorde ik mijn vriend roepen. ‘Wat een huis!’ Ik keek mijn ogen uit. Zeven slaapkamers, vier badkamers, een fitnessruimte, een botanische tuin met citroen- en olijfbomen, bbq’s, zwembad en jacuzzi. Vive la Cyprus!

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10