Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Column Kyra: Een beproeving met een inspirerend einde

Column Kyra: Een beproeving met een inspirerend einde

Column Kyra: Een beproeving met een inspirerend einde

Droom jij er ook weleens van om in het buitenland te gaan wonen? Kyra Rutgers (journalist en auteur) is deze uitdaging met haar partner (voetbaltrainer) voor een bepaalde periode aangegaan. Elke week houdt ze voor Flair een blog bij over haar ervaringen.

Lees ook: Column Kyra: Honden in nood

Sinds ik op Cyprus verblijf, heb ik me nog niet gewaagd aan autorijden. Ik verplaats me met het openbaar vervoer of rijd met mijn partner mee. En wanneer ik bij de hondenopvang moet werken, geeft een collega mij een lift. Persoonlijk vind ik het autorijden hier een behoorlijke uitdaging; op het eiland wordt links gereden en het gros van de automobilisten lapt alle verkeersregels aan zijn laars. Ze rijden door rood, halen snoeihard in en van het verlenen van voorrang heeft ook nog niemand gehoord. Tijdens het rijden houden de Cyprioten de claxon het liefst continu ingedrukt. Het programma Idioten Op De Weg zou er genoeg uitzendingen mee kunnen vullen!

Te midden van die chaos wordt het volgen van de juiste route nog eens extra bemoeilijkt doordat dezelfde plaatsen op meer manieren worden aangegeven; zo is bijvoorbeeld Pegeia hetzelfde stadje als Peyia en Πέγεια, wordt Limasol ook aangeduid als Lemesos en Λεμεσός én is Nicosia dezelfde stad als Levkosía en Λευκωσία. Je moet het maar weten! Als ik weer eens met klotsende oksels naast mijn partner zit – hij rijdt hier als een local, maar hey… hij ís natuurlijk half-Cyprioot – komt hij niet meer bij als ik zeg dat elke autorit voor mij een beproeving is. Desondanks vond ik het tijd worden dat ik deze uitdaging zélf eens aanging. Om te beginnen een ritje van tien minuten naar yogales. Dat zou ik toch wel aankunnen?

Acht uur ‘s morgens en het kwik was al gestegen tot 32 graden Celsius. Ik zette de airco wat hoger. Met twee handen aan het stuur reed ik over de onverharde weg langs de bananenplantages richting de hoofdweg. Daar aangekomen voelde ik me vol vertrouwen; ik hoefde nu alleen nog maar een stuk rechtdoor te rijden tot de zesde afslag. Aan mijn linkerzijde zag ik de azuurblauwe zee. Ik werd gegrepen door een overweldigend gevoel van vrijheid. Kort voordat ik de afslag moest nemen, was er een politiecontrole aan beide kanten van de weg. De agent maande de automobilist vóór mij tot stoppen en schreef een boete uit voor het niet dragen van een gordel. De man ging compleet over de rooie. Hij maakte wilde armgebaren naar een automobilist aan de overkant. ‘Hij draagt zijn gordel ook niet, maar krijgt geen bekeuring.’

De agent bleek weinig onder de indruk van alle Griekse scheldwoorden die hij naar zijn hoofd kreeg geslingerd. Inmiddels ken ik ze ook. ‘Aan de overkant wordt gecontroleerd of iedereen in het bezit is van een geldig rijbewijs en níet of ze een gordel dragen.’ De boze man griste de bekeuring uit de handen van de agent, versnipperde haar tot confetti en drukte het gaspedaal diep in. In zijn woede had hij kennelijk niet door dat hij achteruitreed. Ik sloeg met mijn vuist op de claxon en kon op het nippertje voorkomen dat zijn auto mijn voorkant zou vermorzelen. De agent lachte naar me, maakte met zijn hand een V-teken en riep dat ik mocht doorrijden. Mijn hart bonsde in mijn keel en de zweetdruppels parelden over mijn rug.

Na deze bijna-aanrijding voelde ik me allesbehalve zen toen ik mijn yogamat op het gras uitrolde. Maar al snel werkte het ruisen van de zee en de rustige stem van de yogaleraar kalmerend op mij. Mijn lesgenoten en ik volgden zijn aanwijzingen. We stonden kaarsrecht met onze voeten bij elkaar. ‘Lift je been langzaam op en laat je voet op je knie rusten. Adem diep in en langzaam weer uit.’ Terwijl ik voelde hoe mijn hele lichaam zich ontspande, nam ik de inspirerende woorden van de yogi tot me. ‘Give up the toxic people, it’s impossible to succeed with negative people around you. Give up the need to be liked, no matter what you do there will always be someone who won’t approve.’ Hij boog zijn arm, waardoor zijn biceps opgepompt werd en hij een en al kracht uitstraalde. ‘Happiness is a choice. Find the courage to let go of what you can’t change. Believe in yourself and you will be unstoppable. Namasté!’

Na de les stapte ik volledig ontspannen, vol inspiratie en vertrouwen in mijn auto op weg naar huis…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.