Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Column en vlog Yasmina #3: Werk gezocht!

Column en vlog Yasmina #3: Werk gezocht!

Column en vlog Yasmina #3: Werk gezocht!

Yasmina El Messaoudi (33) is al tien jaar radio en tv-presentatrice in België en vertrekt voor een jaar naar Den Haag. Zonder haar Nederlandse vriend, want die vond op de valreep zijn droomjob, in, jawel, Brussel. De Wet van Murphy, of de zoektocht naar een goeie lange afstandsrelatie en antwoorden op dertigers-dilemma’s?

Na een weekje hangen en de buurt verkennen is het tijd om werk te zoeken. In mijn hoofd flaneer ik door de stad, op zoek naar de leukste koffiebar. Dat zijn er nogal wat, dus als het bij de eerste niet lukt, dan sowieso bij de volgende. Plotseling valt mijn oog op een prachtige vintage-etalage met een kleurrijk assortiment taartjes en gebakjes. Ik voel me betoverd en weet gewoon dat dit de plek is waar ik moet werken dit jaar. De latte macchiato en worteltaart zijn nog heerlijker dan ik had kunnen dromen. En tussen twee happen door vraagt een knappe barrista met fel rode lippenstift of alles naar wens is. Ik beken dat ik me hier zo thuis voel, dat ik hier wel elke dag zou willen zijn. En wat blijkt: ze zijn nét op zoek zijn naar een vrolijke, enthousiaste meid. Prompt schuift ze een contract onder mijn porseleinen kopje van Delfts blauw en vraagt of ik zo snel mogelijk kan beginnen. Eerst wel afrekenen, maar daarna zijn ze natuurlijk gratis die koffie’s. En al zeker als ik ze na een cursus van een paar dagen zelf kan maken. De barrista en ik blijven maar zeggen dat dit mean-to-be is, en we nemen afscheid. Niet voor lang, want de dag erna kan ik al meteen beginnen.

flair-1
Mijn dagdroom kan niet verder staan van de realiteit. Want na mezelf te hebben opgepept, mijn lippen felrood te hebben gestift (je weet maar nooit), spring ik een paar koffieplekken binnen waar ik met knikkende knieën vraag of ze iemand kunnen gebruiken. ‘Of ik ervaring heb als barrista?’ Nee, dat niet. ‘Of ik een CV met pasfoto heb meegebracht?’ Ook al niet. ‘Kijk gerust op de website, maar meestal zijn de vacatures zo weg,’ zegt een meisje dat naar me kijkt alsof ik net in een hondendrol ben gestapt. Ik schuifel stilletjes naar buiten en check voor alle zekerheid mijn schoenzolen.

Dan maar online kijken. Zowat elke koffiebar uit de buurt heeft intussen een mailtje van me gekregen. Daarin vertel ik vol enthousiasme hoe ik dankzij mijn journalistieke ervaring stressbestendig, sociaal, leergierig en meertalig ben. Hoe ik in een ver verleden nog in een restaurant heb gewerkt en voor een traiteur. En dat zoiets is als fietsen: je verleert het nooit. Mijn enthousiasme blijkt groter dan het hunne. Want het blijft muisstil in mijn mailbox.

img_20160927_160614

Op het prikbord bij Albert Heijn worden enkel zangleerkrachten, babysitters en tuinmannen gezocht. En ook op het op de vacaturewebsites van Den Haag lijkt het niet te lukken. Geen enkele baan als barrista. Of toch niet voor eentje zonder ervaring. Ik ben intussen al door tientallen websites gescrold en word zo wanhopig dat ik overweeg om nachtportier, Japanse Teppanyaki-kok of pizzabezorger te worden. Ook al kan ik niet met een bromfiets rijden. En weet ik niet hoe het tegenwoordig met mijn Japanse kookskills is gesteld. (Gezien de maaltijden van de afgelopen week: beschuiten met kaas of yogurt met muesli – als avondeten! – vast niet zo goed.)

img_20160927_185418

Het blijft voorlopig dus koffiedik kijken (ha, die had ik zélf niet zien aankomen) hoe ik het komende jaar mijn geld ga verdienen. Maar intussen blijf ik toch maar door de stad lopen, op zoek naar die vintagekoffiebar met barrista met rode lippenstift. Je weet maar nooit!

Bekijk hieronder de derde vlog van Yasmina’s avonturen in Den Haag!

En hier kun je de andere blogs én vlogs van Yasmina zien: