Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > BREXIT: dit zijn enkele gevolgen voor ons

BREXIT: dit zijn enkele gevolgen voor ons

BREXIT: dit zijn enkele gevolgen voor ons

Je hebt het vast meegekregen: de Brexit is een feit. Het ‘Leave’-kamp won met een kleine meerderheid (52%), dus zullen de Britten uit de Europese Unie stappen. Maar wat betekent dat concreet voor ons?

Waarom Brexit?

Vooral de oudere Britse bevolking heeft het gevoel dat alles wat misloopt in hun land de schuld is van Europa en kiest daarom resoluut voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Welke gevolgen heeft de Brexit op dit moment voor ons?

Om te beginnen het goede nieuws: we kunnen nog steeds reizen naar het Verenigd Koninkrijk, en als je dat dit weekend doet, kan dat heel goedkoop. De pond is gekelderd, dus is het nu hét moment om te gaan shoppen in Londen of online je slag te slaan op Britse webshops, hoewel die momenteel nog eventjes platliggen. Hou er wel rekening mee dat de beurzen op dit moment erg op en neer schommelen, dus het kan zo afgelopen zijn met die bodemprijzen.

Voor voetballers die in de Premier League spelen wordt het ook nog spannend. Er zijn voorlopig erg strenge regels voor transfers van spelers buiten de EU, maar die gaan nu dus ook gelden voor onder andere Nederlandse voetballers. Die zullen een strenge procedure moeten doorlopen om een gepaste werkvergunning te krijgen.

De bitcoin, de digitale munt, wordt na de Brexit steeds meer als een veilige keuze voor beleggers gezien. Na de bekendmaking van de uitslag van het referendum steeg de bitcoin met maar liefst 7%.

Schotland zal proberen om zich opnieuw los te scheuren van het Verenigd Koninkrijk. De Schotten hebben namelijk massaal gestemd om in de Europese Unie te blijven, maar de Brexit is ook op hen van toepassing. Bye bye, UK = bye bye, Schotland. Voorlopig, althans…

Nigel Farage, de politicus aan wie we de Brexit te danken hebben, maakt er meteen een feestje van en wil van 23 juni de dag van de Britse onafhankelijkheid maken.

Het Verenigd Koninkrijk zal vanaf nu moeten betalen om producten naar de Europese Unie te brengen. Alle Britse importproducten zullen voor ons duurder worden.

Het zal misschien ook moeilijker worden voor studenten die vanuit de EU in het Verenigd Koninkrijk willen studeren, aangezien voor hen vanaf nu dezelfde regels gelden als voor internationale studenten en het collegegeld flink omhoog zal gaan. Hetzelfde geldt voor Erasmusstudenten. Momenteel zijn het de financiële middelen van het Erasmusprogramma van de EU die het mogelijk maken om in een ander EU-land te studeren.

Last but not least: betekent de Brexit dat het Verenigd Koninkrijk niet meer mag deelnemen aan het Eurovisie Songfestival? Niet meteen. Om deel te mogen nemen aan het Eurovisie Songfestival hoef je niet per se lid te zijn van de Europese Unie. Het zou te maken hebben met de kwestie of de nationale omroep al dan niet deel uitmaakt van de ‘European Broadcasting Union‘ (EBU). Even ter herinnering: er zijn nog tal van andere landen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival zonder dat ze lid zijn van de EU, bijvoorbeeld Rusland, Azerbeidzjan en Australië. Dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, zal dus geen impact hebben op deelname aan het Eurovisie Songfestival.

 

Lees ook:

Bron: Flair.be