Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Blog Denise: Trip down memory lane

Blog Denise: Trip down memory lane

Blog Denise: Trip down memory lane

Vorige week dook ik de jaren 80 in, via de zolder van mijn moeder. De jaren 90 ook trouwens. Nog altijd stonden daar dozen vol met spullen van vroeger. Dozen die echt eens uitgezocht moesten worden. Natuurlijk is het leuk om het een en ander te bewaren, maar álles bewaren en er nooit meer naar kijken heeft ook niet zoveel zin.

Dus zat ik afgelopen woensdag eens niet achter de pc, maar pakte ik de trein naar mijn moeder. Samen zaten we een paar uur op zolder en besefte ik hoe fijn het is dat we dat nog gewoon samen kunnen doen. Want hoeveel mensen hebben niet nog zolders vol herinneringen, maar hebben al die spullen nooit meer met een geliefd persoon kunnen bekijken? Hoeveel mensen hebben troep moeten ruimen en huizen leeg moeten halen te midden van verdriet?

Wij konden nu 100x ‘O, kijk nou toch!’ of ‘Weet je nog?’ zeggen. Dat maakte het leuk. Kun je dat niet meer, dan is het extra beladen, en doet het, hoe mooi de herinnering ook is, vast veel pijn.

Dat er nog een doos vol met dagboeken moest liggen wist ik. Dagboeken die ik van mijn 9e (zo leuk!) t/m mijn 18e fanatiek vol had geschreven. Want schrijven heb ik altijd gedaan. Over dagelijkse dingen en verliefdheden op jongens van school (pagina’s vol hartjes, want o, wat was ik verliefd op Marco!), maar ook klachten over teveel huiswerk en vriendinnetjes die gemeen deden. En over zorgen die ik had. Toen een naaste overleed wist ik simpelweg even niet hoe ik nog verder moest schrijven.

Ik vond uitgavenboekjes waarin ik schreef dat ik fotorolletjes, briefkaarten en kopieerkaarten had gekocht. De omslag van een Raider, een briefje van 100 pesetas en heel veel muntjes van 1 cent. Mijn toegangskaartje van het concert van Madonna in 1987. En cassettebandjes met de top 40 van toen!

oude cassettebandjes

Foto: Denise

Okki’s, Taptoes en hele oude Donald Ducks. Jan, Jans en de Kinderen en Suske en Wiske had ik eerder al eens teruggevonden. Net als de vele boeken, veel Spaanse ook. En kijk, o ja, het geheime dagboek van Adriaan Moole!

Okki Denise Miltenburg

Foto: Denise

Wat leuk om het allemaal terug te zien! Herinner jij je dit allemaal nog?

Madonna Who's that girl 1987

Foto: Denise

Mijn favoriete pop. En de poppenkleertjes, zorgvuldig door mijn oma’s gebreid en gehaakt. Zelfgemaakte spellen (‘Op Reis’ heette het, hoe kon het ook anders?) en spellen uit mijn kindertijd. Heel veel vaantjes en diploma’s ook, en oneindig veel krantenartikelen over zwemwedstrijden, terwijl ik altijd dacht dat ik alleen deze nog had.

oude poppenkleertjes foto denise miltenburg

Foto: Denise

Mijn volgeplakte Avant Garde agenda en de vele andere, wie herkent ze niet? Maar ook wat ik er allemaal schreef, ha ha: ‘Mama op vakantie! Feesten dus!’

oude agenda's Denise

Foto: Denise

Dansen in Flat 113 ging was ‘Tof!’, kamperen in Bemelen was ‘Te gek!’ en een disco op Terschelling was ‘Wauw!’ Op Ibiza werd ik gek van de hitte en de Italianen en gingen we voor de 12e keer in 2 weken naar de disco. En toen we weer thuis waren was het natuurlijk: ‘Bah, bah, vreselijk!’

Ik vond schriften met sommen van Wiskunde B en Natuurkunde waar ik hélemaal niks meer van snap. Logaritmen, integralen en ingewikkelde tekeningen met doorsnedes, maar ook kernfusie en transmutatie van elementen. Huh?

Ook vond ik een foto uit een reclamefolder met kleren die ik wilde hebben van Mac & Maggie. Atlassen en kaarten met Joegoslavië en Oost- en West-Duitsland er nog op. En –op microcassettebandjes- interviews die ik 20 jaar geleden (o help, is het écht zo lang geleden!?!) met Catalaanse jongeren hield.

Vele sinterklaasgedichten ook: ‘Je hebt heel goed je best gedaan, en gaat er erg hard tegenaan. Een onvoldoende is heus geen ramp, zit ook maar eens gezellig bij je olielamp.’

De olielamp heb ik niet meer, maar de wijze raad van mijn moeder van bijna 30 jaar geleden gaat nog steeds op.

Nou, het was dus een dag vol jeugdsentiment. Veel gooide ik weg, hoe moeilijk ook. Het was leuk het nog even gezien te hebben, maar wat moet je ermee. Sommige dingen zette ik op de foto, zodat het er toch nog een beetje is. En de herinnering blijft sowieso.

vaantjes zwemwedstrijden vroeger

Herinner je je trouwens Popeye nog? Die van de spinazie? Je kunt zijn dorpje nog steeds bezoeken: een superleuk dorpje aan een heel mooi stukje kust.

Ja, ook ik dacht vroeger dat je écht heel sterk werd van spinazie. Gelukkig wist ik toen nog niet hoe sterk ik in de toekomst nog moest zijn. Dat geldt voor velen van ons. Wat toen nog toekomst was is nu ook alweer verleden. Het gaat zo snel!

Hoe dan ook, soms moet je het verleden achter je laten, maar soms is het ook mooi om even terug te blikken. Ben jij ook toe aan een duik in het verleden? Wacht niet te lang. Klim die zolder van je ouders op, duik de kelder of de opslag in en kijk wat er nog is. Samen met ja vader, je moeder, je zus of wie je lief is… Want samen is leuker dan alleen. Ik ben benieuwd wat jij er tegenkomt.

Wipneus & Pim jaren 70