Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Blog Denise: De Griekse keuken

Blog Denise: De Griekse keuken

Thuis & wonen
Blog Denise: De Griekse keuken

Zaterdag was ik op een food festival met veel heerlijks uit de mediterrane keuken. Grieks, Spaans, Italiaans, Kroatisch… Het was er allemaal. En ook nog allerlei lekkers uit andere Europese keukens. Zondag was ik op een Marokkaans food event. Ook leuk!

De combinatie van eten en reizen. Daar word ik blij van. Als ik op reis ben eet ik graag lokaal, en als ik hier ben eet ik graag werelds. Bekende gerechten uit een bepaald land uitproberen of juist de gerechten die ik nog niet ken. Kleine hapjes ook: tapas, antipasti, meze… Ik hou ervan!

Thuis kook ik altijd zelf, op reis juist niet. Mijn laatste reis ging naar Griekenland. Ik ben er vaker geweest. Of het nou op SantoriniSithoniaZakynthos of de Peloponnesos was, overal at ik heerlijk.

Het valt me op dat mensen die in Nederland naar de Griek gaan vaak voor de standaard vleesgerechten gaan zoals souvlaki en gyros. Of dat ze automatisch voor mousaka en tzatziki kiezen. Terwijl juist andere gerechten ook zo lekker zijn! Zeker in het land zelf. Ik laat je een paar van mijn favoriete gerechten uit Griekenland zien.

Griekse salade 

griekse-salade-foto-denise-miltenburg

Foto: Denise Miltenburg.

Oké, de Griekse salade zul je hoe dan ook tegenkomen. Die zie je overal in Griekenland. Niet zo’n originele keuze, maar hij is wel echt lekker. Aan de tomaten zit tenminste smaak, net als aan de komkommer en de groene paprika; en de uien, de olijven, de heerlijke dikke plak feta en de olijfolie maken het helemaal af. Choriatiki heet het op zijn Grieks. Wist je dat eigenlijk?

Gegrilde vis

sardientjes-foto-denise-miltenburg

Sardientjes. Foto: Denise Miltenburg.

Een vers gebakken of geroosterd visje. Sardientjes of iets anders. Altijd lekker! Vooral op de eilanden of elders aan de Griekse kust zie je veel vis en seafood. Het kan op allerlei manieren zijn klaargemaakt, maar gegrild vind ik het persoonlijk toch echt het lekkerst.

Octopus

gegrilde-inktvis-foto-denise-miltenburg

Gegrilde inktvis. Foto: Denise Miltenburg.

Ook heerlijk en heel Grieks is octopus. Gegrild het lekkerst vind ik, maar ook op andere manieren verwerkt is het vaak verrassend goed. Taai? Helemaal niet! Deze at ik op het schiereiland Chalkidiki.

Soms zie je onderweg zelfs inktvissen aan de waslijn hangen om te drogen. Ik zag dat o.a. op Lesbos. Het ultieme vakantiekiekje.

Garnalen saganaki

garnalen-saganaki-foto-denise-miltenburg

Saganaki kun je op vele manieren eten. Eigenlijk is saganaki gebakken Griekse kaas, en de naam komt van het pannetje waarin het gemaakt is. Puur zo’n plak gebakken kaas vind ik persoonlijk echter nogal machtig. Gelukkig zijn er allerlei heerlijke varianten. Je kunt het vaak in combinatie met vis bestellen, bijvoorbeeld met garnalen of ansjovis. De kaas is dan een beetje gesmolten in de oven of zit er kruimelig doorheen. Mmmm…

Vlees

souvlaki-van-de-bbq-foto-denise-miltenburg

Souvlaki van de bbq. Foto: Denise Miltenburg.

Wie niet van vis houdt kan natuurlijk vlees eten. Zeker geroosterd vlees is superlekker. Lamsvlees, kip of biftekia (hamburgertjes). Andere Griekse gerechten die je vaak ziet zijn pastitsio (een pastaschotel), stifado (een stoofschotel) en kleftiko (een heerlijk gerecht met lamsvlees).

Groentegerechten

spinazieflapjes-foto-denise-miltenburg

Spinazieflapjes. Foto: Denise Miltenburg.

Gerechten met groenten zijn er uiteraard ook. Net als in Turkije zie je in Griekenland veel aubergine, courgette en paprika. Gewoon gegrild, maar ook gevuld. Met rijst en gehakt, of vegetarisch, ik vind het heerlijk! Naast deze groenten zie je o.a. boontjes en spinazie, vaak als bijgerecht.

Griekse streekproducten

grieks-eten-op-santorini-foto-denise-miltenburg

Eten op Santorini. Foto: Denise Miltenburg.

Overigens kun je per streek ook weer andere typische gerechten eten. Het eiland Santorini staat bijvoorbeeld bekend om de cherrytomaatjes en de grote fava bonen.

lekker-eten-op-santorini-foto-denise-miltenburg

Lekker eten op Santorini. Foto: Denise Miltenburg.

Kleine gerechtjes

dolmades-en-olijven-foto-denise-miltenburg

Dolmades en olijven. Foto: Denise Miltenburg.

En dan zijn er nog de kleine gerechtjes (mezedes) zoals dolmadakia (gevulde wijnbladeren) en keftedakia (gehaktballetjes). Maar ook Griekse pie, bijvoorbeeld spanakopita (spinazieflapjes).

griekse-gehaktballetjes-foto-denise-miltenburg

Griekse gehaktballetjes. Foto: Denise Miltenburg.

Griekse dipjes

Wat ik zelf ook erg lekker vind als voorgerechtje is taramosalata (viskuitsalade) en melitzanosalata (auberginesalade).

Allebei zijn het geen echte salades, maar heerlijke prutjes om met vers Grieks brood te eten, net als tzatziki. Taramosalata heb je vast wel eens gezien, het is roze.

taramosalata-foto-denise-miltenburg

Taramosalata. Foto: Denise Miltenburg.

En verder?

Soep kan uiteraard ook. Linzensoep zie je veel. En qua kruiden vooral veel rozemarijn en tijm, en ook wel oregano. Ook altijd lekker zijn natuurlijk de olijven en de olijfolie. En zoetigheden als baklava en loukoumades (kleine zoete bolletjes). En uiteraard de yoghurt en de honing.

En de dranken natuurlijk. Een ouzo of lekker een karafje wijn?

wijn-santorini-foto-denise-miltenburg

Na alle leuke food festivals die ik onlangs bezocht en met nog een food event in aantocht zou je bijna denken dat ik in plaats van travelblogger foodblogger ben geworden. Dat ben ik niet, maar de combinatie van reizen en eten is wel een hele fijne. Ik hou nu eenmaal van local food, van eten uit het land waar ik ben en gewoon sowieso van de wereldkeuken, van Aziatisch tot mediterraan.

Gelukkig houden mijn kinderen ook wel van vreemd eten, vooral mijn zoontje. Vorige week wilde hij per se zwarte olijven als ontbijt. Serieus, ik verzin het niet.

Wat is jouw favoriete gerecht uit de Griekse keuken? Of ben ik nog iets lekkers vergeten? Vertel het bij de reacties op Facebook.