Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Blog Denise: boeken die indruk maken

Blog Denise: boeken die indruk maken

Thuis & wonen
Blog Denise: boeken die indruk maken

Het is Boekenweek. Voor veel mensen een extra goed moment om een boek aan te schaffen, omdat je het Boekenweekgeschenk erbij krijgt. Dit jaar geschreven door Herman Koch en het klinkt wel interessant.

Lees ook: Blog Denise: Wanneer een auto wel handig zou zijn…

Makkelijk leven heet het. En waar gaat het over? Over Tom Sanders, een gevierd zelfhulpboekenschrijver. Hij leidt een gelukkig leven met zijn vrouw Julia en twee inmiddels al volwassen zoons, totdat er iets vervelends gebeurt.

De vraag is of hij de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in de praktijk moet brengen. Eén daarvan is: ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’. Maar werkt dat in dit geval wel? Ongemerkt raakt de gevierd schrijver van zelfhulpboeken zélf de weg kwijt. Gaat het hem lukken de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden?

Zelf heb ik in mijn leven ook tientallen zelfhulpboeken gelezen. Al op mijn achttiende las ik Niet morgen maar nu van Wayne W Dyer. Het was het eerste zelfhulpboek dat ik ooit las. Ik weet nog dat ik echt dacht: ‘Wauw, dat een boek je gewoon kan hélpen.’ Het gaf me zoveel inzichten. En herkenning ook vooral. Ik vond het een openbaring.

Later – vooral ook in de tijd dat ik een burn-out kreeg – las ik nog veel andere goede zelfhulpboeken, zoals De kracht van het nu van Eckhart Tolle. Vooral één zinnetje is me daar altijd uit bijgebleven en helpt me nog steeds weleens als ik me rot voel en kan piekeren over een situatie:

‘Ben ik nú, op dít moment, als ik puur kijk naar wat nu is, zonder aan al dat andere te denken, gelukkig?’ Niemand gebruikte in die tijd de term mindfulness, maar het heeft ongetwijfeld veel overeenkomsten.

Ook in boeken over hoogsensitieve personen vond ik enorm veel herkenning. Hoogsensitiviteit in combinatie met werk en relaties ook. En daarnaast las ik veel over het enneagram, temperamenten, persoonlijke effectiviteit, angst en depressie, en denkmethodes. Nog steeds staat mijn boekenkast vol met boeken met titels als Moeten maakt gek!, Doen wat je hart je ingeeft, Making work work for the highly sensitive person, en ik kan nog wel even doorgaan.

Ik las ze bijna allemaal in de tijd dat je nog geen Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en andere sociale media had.

Maar ook in het social-mediatijdperk koop ik boeken. Bijvoorbeeld om meer te weten te komen over bepaalde problemen waar ik privé mee te maken had. Ik probeerde inzichten te krijgen, hoopte antwoorden te vinden en strategieën om ermee om te gaan. Ik moest wel, want ik zal er altijd mee te maken houden. Het was fijn (maar tegelijkertijd stuitend) te weten dat het veel meer voorkomt.

Ik kocht ook boeken over kinderen. Omdat ik ook daar graag meer over wilde weten. Maar het zal je niet verbazen dat ik juist die boeken nog niet uit heb. Want wanneer moet ik nu nog tijd vinden om te lezen?

Omdat ik echt nooit meer aan lezen toe kom (ik weet het, het zijn keuzes die je zelf waarschijnlijk onbewust maakt), postte ik een oproepje op Facebook en Twitter:

Van welk boek dat je onlangs of ooit gelezen hebt zeg je: ‘DIT BOEK MOET IEDEREEN LEZEN!’

De eerste reactie op Facebook was: ‘Lezen? Wat is dat? Ik heb kinderen!’

Herkenbaar dus.

En toch zie ik op Twitter nog vaak genoeg mensen posten dat ze een boek lezen.

Kwamen er nog meer reacties? Gelukkig wel!

Ben jij dus nog op zoek naar een mooi boek, dan heb ik een paar tips. De volgende boeken (oud en nieuwer) werden genoemd als aanraders:

  1. Een klein leven van Hanya Yanagihara. Als ik dit lees dan ben ik inderdaad meteen nieuwsgierig: ‘Het boek dat je leven verandert. Je zult nu nog niet begrijpen wat ik bedoel, maar op een dag wel.’ Ik google even en vind inderdaad megagoede recensies!
  1. Het kan niet altijd kaviaar zijn van Johannes Mario Simmel. Ik kende het niet, en dat schijnt best raar te zijn. Ik zie dat meerdere mensen het boek al vele malen opnieuw hebben gelezen. Dat intrigeert me altijd wel, want dat doe ik zelf nooit.
  1. De kunst van het reizen is mijn persoonlijke aanrader voor wie net als ik heel erg van reizen houdt. Echt mooi!

Maar lees zeker ook de boeken van Khaled Hosseini, Arthur Japin en vele anderen. De overige tips staan bij de reacties onder dit oproepje. Misschien heb je nog een gloednieuw boek gelezen dat je heel goed vond? Ik ben benieuwd. En als ik er niet aan toe kom, dan zijn er vast wel anderen die het graag willen weten.

Deel je jouw favoriet op de Facebookpagina van Flair, zodra de blog ook daar gepost is?

 

Shoppen is altijd een goed idee