Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Blog Denise: Een babynaam vind je gewoon onderweg

Blog Denise: Een babynaam vind je gewoon onderweg

Blog Denise: Een babynaam vind je gewoon onderweg

Het begon met de vraag of ik een ecoresort aan de Etruskische kust wilde testen. Ehm, nou, dat was niet verkeerd natuurlijk. Ik was wel een paar keer in Toscane geweest, maar dat was in de steden, in Pisa en Florence, maar in de natuur nog niet. Meteen zag ik glooiende heuvels en cipressen voor me. Hét plaatje van Toscane.

Maar de kust, hoe zag die er eigenlijk uit? En, nog belangrijker, het resort? Ik moest er wel meteen een goed gevoel bij hebben, ik ga immers niet iets promoten wat niet mooi is. Ik zocht het op. Wauw, dat zag er goed uit! Met houten bungalows waar ik zo van hou. Dat wilde ik wel!

Het resort zou perfect zijn voor gezinnen met kinderen. Via via hadden ze meerdere Europese familytravelbloggers uitgenodigd, maar ik was de eerste. Tickets en verblijf werden geregeld, we mailden heen en weer over voorwaarden, vluchttijden, maaltijden, tours en overige zaken, en ineens was het een feit. Ik ging! Een flitsbezoek werd het.

Voor ik het wist, was ik er. Bij de receptie kreeg ik mijn sleutel. ‘Denise’ stond erop. Heel even dacht ik: dát hebben ze knap gedaan, mijn naam staat gewoon op mijn sleutel, wat attent! Net zoals je in luxe hotels ook wel eens welkom wordt geheten via bijvoorbeeld het scherm op je tv (door mijn werk heb ik dat natuurlijk weleens). Maar het stond niet alleen op mijn sleutel, het stond ook nog op mijn chalet. Ik sliep in chalet Denise!

Hmm, dit kon er natuurlijk niet ‘even’ opgeverfd zijn. En inderdaad, er bleek altíjd een huisje met de naam Denise te zijn. En niet alleen met de naam Denise trouwens. De dagen erop kwam ik ook andere mooie namen tegen.

De chalets op het park droegen dromerige en poëtische namen als Eve, Est, Eté, Echo, Eau en Epice. Maar ook Dune, Douce, Digue, Delice en Danse. Namen die op een hip babynamenlijstje niet zouden misstaan. Veel Franse namen waren het, net als die van mij; en net zoals de tweede en derde naam van mijn dochter trouwens: Julie en Anaïs.

Ineens dacht ik terug aan de tijd dat ik zelf zwanger was. Het was altijd leuk om op reis op zoek te gaan naar een babynaam. In het buitenland keek ik toen zelfs naar plaatsnaamborden ter inspiratie. Niet alleen voor als het kindje geboren was, maar ook al voor de nog ongeboren baby in mijn buik. Zo was de ‘werktitel’ die we toen voor ons zoontje kozen Bipp. Dat klonk wel grappig. Het kwam van Niederbipp, een Zwitserse plaats die in Zuid-Duitsland een keer op de borden stond toen we onderweg waren naar de Franse Alpen.

Inmiddels ben ik zo’n 7 jaar verder. Ik hoef geen namen meer te bedenken, maar jij misschien wel? Ik zie er genoeg die ik mooi vind. Misschien niet als eerste naam, maar wel als tweede, of, waarom ook niet, als derde naam.

Ik wandelde langs chalets met namen als Coco, Coeur en Colline, langs Cascade, Cèdre en Cerise, langs Ciel en Blue. En kijk, daar zie ik ook nog Art, Asie en Amour. Het zijn het soort namen die celebs aan hun kinderen neigen te geven. Tuscany zou me in die zin ook niet verbazen.

Sommige huisjes hadden Italiaanse namen, hoewel ik Gelati of Gondole niet voor een kind, maar eerder als naam voor een reisblog over Italië zou bedenken: ‘Gondole & Gelati’. Best leuk. En Cacao en Cadeau zou ik persoonlijk – ook al hou je nog zo van chocolade of is dit kindje echt een cadeautje – ook niet kiezen. Tenzij je een naam voor een food- of lifestyleblog zoekt misschien. En Geisha en Gogo? Nou nee. Dante dan?

Hoe dan ook, ben je nog op zoek naar een originele babynaam, weet dan dat de inspiratie op straat ligt. Kijk gewoon eens om je heen. Overal kun je mooie namen vinden en vaak net weer even anders dan het nu zo populaire Juna, Lynn, Kyan, Finn, Noah of Sem, wat ik overigens best heel leuke namen vind.

Laat je de komende tijd en straks als je misschien op vakantie gaat dus gewoon onderweg inspireren. Dat hoeft niet ver weg te zijn, wij vonden destijds de derde naam van mijn zoontje gewoon terwijl we op de fiets zaten in Den Haag. Het stond er ineens, boven een winkel, en allebei vonden we het mooi. Zelfs wandelend tussen kasten, tafels, bedden en gordijnen door bij Ikea kun je al op ideeën komen.

Een paar keer verbaasde ik me trouwens over de namen van de huisjes. Wat dacht je van Farce, Dupe, Email, Engine of Digital? Persoonlijk zou ik die namen niet bedenken voor een huisje waar je komt om te relaxen, toch? Maar goed, wie zeurt daarover als je op zo’n mooi plekje mag verblijven als dit.