Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom je je dit jaar níet aan het Black Friday-shoppen zou moeten wagen

Waarom je je dit jaar níet aan het Black Friday-shoppen zou moeten wagen

Waarom je je dit jaar níet aan het Black Friday-shoppen zou moeten wagen

Black Friday is in aantocht en stiekem wordt er door consumenten al druk gespeurd naar (vroege) aanbiedingen en kortingen. Maar… dat massale shoppen op de meest extreme winkeldag van het jaar is in 2020 eígenlijk een no go…

Black Friday 2020

De FNV roept de detailhandel op om dit jaar Black Friday, op 27 november, compleet over te slaan. Bestuurders van FNV Handel roepen de werkgevers op om “de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten”. Het aantal aanbiedingen zou dit jaar dus best eens tegen kunnen vallen…

‘Niet de tijd voor funshoppen’

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio’s in het land, is het daar mee eens. “Winkeliers moeten hun klanten in deze tijd van strenge coronamaatregelen niet lokken met speciale acties voor Sinterklaas of Black Friday met extra hoge kortingen in de winkels. Het is nu zeker niet de tijd om gezellig te gaan shoppen voor de ‘fun’.”

Steeds populairder

Black Friday is overgewaaid uit de Verenigde Staten, en luidt daar de start van het seizoen voor kerstaankopen in. Inmiddels adverteren veel winkels in ons land met aanbiedingen en lokkertjes. Jaarlijks komen daar veel klanten op af, en ook online stijgt de verkoop enorm. “Door dit te stoppen, voorkomen we dat hierdoor het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt”, aldus de bestuurders, die spreken namens winkelmedewerkers en medewerkers van de distributiecentra in het land.

‘Navolgen regels onmogelijk’

De vakbond vindt Black Friday onverenigbaar met de huidige coronamaatregelen. “Alle medewerkers die kunnen werken, werken mee en in sommige winkels staan zelfs dranghekken om de toestroom van klanten goed te begeleiden. Ook in de distributiecentra is het een drukte van jewelste. In heel veel winkels en distributiecentra is zeker ten tijde van zulke drukte het volgen van de coronamaatregelen onmogelijk. Dit gaat absoluut zeer ongewenste situaties opleveren.” De oproep is gestuurd aan de Raad Nederlandsche Detailhandel.

Lees ook
Met déze tips word je op Black Friday niet in de val gelokt door cybercriminelen

Nu al erg druk op straat

“Het zou ondernemers sieren als ze reisbewegingen en winkelbezoek niet aanmoedigen maar alternatieven aanbieden, zoals het bezorgen van hun producten als dat mogelijk is”, vindt Bruls. Het was in het afgelopen weekeinde – waarschijnlijk mede dankzij het mooie herfstweer – tot ergernis van veel burgemeesters erg druk in winkelcentra en op woonboulevards.

Online koopjes scoren dan maar?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock