Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken in een Zweeds zomerhuis: ‘Ik zit het liefst aan de eettafel, vanuit daar heb je zicht op de zee’

Binnenkijken in een Zweeds zomerhuis: ‘Ik zit het liefst aan de eettafel, vanuit daar heb je zicht op de zee’

Binnenkijken in een Zweeds zomerhuis: ‘Ik zit het liefst aan de eettafel, vanuit daar heb je zicht op de zee’

Katarina ging als klein meisje al met haar ouders op vakantie naar de westkust van Zweden en droomde er als volwassene van om er een zomerhuis te hebben. Drie jaar geleden zette ze het zelf neer.

Binnenkijken bij…

Wie: Katarina Offesson (48, sales constructie-materiaal), Stefan (50, huizenbouwer), Alexander (8) en Stefans kinderen Elsa (20) en Erik (19)
Wat: Zomerhuis
Waar: Rönnäng op eiland Tjörn, aan de westkust van Zweden.
Hoe groot: 145 m²

Zomerhuis Zweden

“Als ik met de auto aankom over de heuvel en de zee zie, word ik helemaal relaxed. We komen hier geregeld in de weekenden en in de zomervakantie zijn we hier vier weken te vinden. We wilden per se een plek die niet te ver weg is: je kunt hier altijd even heen als je alleen wilt zijn bijvoorbeeld, en ik ga er ook vaak met mijn vriendinnen een weekend naartoe. Als ik op vrijdagmiddag uit mijn werk kom, verruil ik snel m’n formele kleding voor een zomerjurkje en dan weet ik: de werkweek zit erop, het grote genieten kan beginnen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Vakantiehuis Zweden

Meisjesdroom

“Als klein meisje wilde ik dit al. We gingen vroeger altijd naar de westkust op vakantie, heerlijk vond ik dat. Toen ik ouder werd, droomde ik ervan een eigen huis aan zee te hebben. Ik had daar ook altijd een plaatje van in m’n hoofd. Het moest een plek worden waar je je schoenen niet uit hoeft te doen, waar kinderen in en uit kunnen lopen, en waar je niet bang hoeft te zijn dat er dingen stukgaan of vies worden. En precies dat is het geworden. Stefan en ik werken beiden voor een bedrijf dat huizen bouwt, dat bood perspectief natuurlijk. We hadden al eerder een eigen huis gebouwd, toen hebben we het bouwen en klussen ook allemaal zelf gedaan. Dit keer, inmiddels drie jaar geleden, hebben we alleen zelf ontworpen en het klussen aan anderen overgelaten. We waren even klusmoe.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijken

Hout

“We lieten een grove eikenhouten vloer leggen, geolied, die geeft het huis een warme look en kan tegen een paar zanderige schoenen. De muren hebben we kidsproof gemaakt door er geverfd hout tegen te plaatsen. Het is hetzelfde hout dat voor plafonds wordt gebruikt.”

De tekst gaat verder onder foto.

Vakantiehuis Zweden

Lees ook
Binnenkijker: ‘In mijn vakantiehuis in Lissabon laat ik alles los en volg ik mijn hart’

Oud en nieuw

“Als we niet buiten zitten, zit ik het liefst aan de eettafel, vanaf daar heb je zicht op de zee en het is in de winter lekker bij de haard. De hele ruimte is open, dus je bent altijd gezellig samen. De tafel hebben we van hetzelfde hout als de vloer laten maken, want toen onze zoon nog klein was wilden we iets wat tegen een stootje kon. Verder is het hele interieur een mix van oud en nieuw. Het is grappig, veel mensen buiten Scandinavië gaan voor de Scandinavische look, en ik ben juist voor het Engelse gevoel gegaan.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 35-2020. Deze editie ligt t/m 1 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Vakantiehuis Zweden

Tekst: Mirjam Rosema-Verhulst | Beeld: Hennie van der Wijk, CocoFeatures.com