Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Ik houd wel van een tikkeltje eigenwijs’

Binnenkijker: ‘Ik houd wel van een tikkeltje eigenwijs’

Binnenkijker: ‘Ik houd wel van een tikkeltje eigenwijs’

Op de stoep voor haar huis maakte Karin een groene stadstuin met boompjes in potten en bloeiende balkonbakken. Deze groene entree verraadt meteen Karins liefde voor bijzondere bloemen en planten. Buiten én binnen.

Wie: Karin (40, meester-bloembinder), haar vriend Paul (50, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige bij de GGD), en hun dochter Nea (6).
Wat: een benedenhuis uit 1899
Waar: in de Plantagebuurt in Amsterdam
Hoe groot: 80 m²

Binnenkijker

Ruim tien jaar geleden, toen de huizenmarkt net als nu nogal hectisch was, wilden Karin en Paul graag groter gaan wonen. Maar meedoen aan de woninggekte, daar pasten ze voor. Ze zeiden tegen elkaar: “We komen ons huis gewoon een keer tegen.” En zo geschiedde. Vanaf het eerste moment dat ze een voet over de drempel zetten, wisten ze allebei, dit is het! Ze vielen voor de fijne ruimtes met hoge plafonds en het tuintje. Een bod was snel uitgebracht en vier dagen later waren ze trotse eigenaren van hun nieuwe huis.

Eigenhandig verbouwd

Karin en Paul maakten geen haast met verhuizen en namen een jaar lang de tijd om alles grondig te verbouwen, waarbij ze het sloopwerk voor eigen rekening namen. Karin: “Tijdens het proces van leeghalen en strippen kregen we steeds meer feeling met het huis, waardoor we langzaamaan konden bedenken wat we wilden veranderen. We kregen van vrienden die kwamen helpen ook veel praktische tips, zoals het maken van extra kastruimte boven de en suite-deuren. Het is natuurlijk zonde om loze ruimte onbenut te laten. We hebben wel hoogte in dit huis, maar qua oppervlakte is het niet heel groot.”  Uiteindelijk veranderden ze de hele indeling. Waar nu de badkamer is, was oorspronkelijk de entree naar de woonkamer. De keuken verplaatsten ze naar de straatkant, de schuifpui maakte plaats voor dubbele deuren en in de woonkamer kwam een open haard.

De tekst gaat verder onder de foto

Binnenkijker

Blikvanger

Wanneer je nu het huis binnenstapt, is alleen het halletje nog helemaal origineel, met prachtig tegelwerk en ramen van glas in lood. Aan het eind van de hal stuit je op de eerste blikvanger: een verzameling ovale lijsten met droogboeketjes achter een bol glas. Karin: “Met slechts één lijstje heb je niets, pas wanneer je er meerdere bij elkaar hangt, maakt het als geheel indruk. Ik verzamel oude spullen, maar ben nooit op zoek, want dan kom je het niet tegen. Soms krijg ik ook mooie items van vrienden.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Lees ook
Binnenkijker: ‘Eric moest even wennen aan de roze muur, maar we hebben ’m nu al jaren’

Lassen & staal

Karin houdt van ambachtelijk gemaakte meubels met een verhaal. Zo lieten ze de zwartstalen keuken op maat maken en zie je dit materiaal op meer plekken in huis. Karin: “Ik houd van de hoekigheid van staal. Het heeft een bepaalde hardheid, maar in combinatie met hout krijgt het elegantie. Staal heeft geen vlakke kleur, je ziet allerlei kleurschakeringen, waardoor het juist levendig wordt.”

De tekst gaat verder onder de foto.

keuken

Er staan stalen opbergkastjes in de woning, de open kast in de woonkamer is van dit materiaal gemaakt en ook het roze frame van Nea’s bed is gemaakt van staal. Karin maakte zelf een stalen stellage met kasten voor rond hun eigen bed. “Ik wilde weleens meer weten over het proces van lassen en staal bewerken. Daarom heb ik een cursus gevolgd. Hoewel het bij dit project bleef – het is heel technisch en tijdrovend – waardeer ik het ambacht nu extra, omdat ik het zelf heb ervaren.”

Kast

Meer weten over Karins bloemkunst? Kijk op www.meesterinbloemen.nl.

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 23-2020. Deze editie ligt t/m 9 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Marieke de Geus | Beeld: Barbara Groen |Productie: cocofeatures.com/Joyce van den Heuvel