Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Nooit twijfelen of iets wel leuk bij elkaar zal staan, gewoon dóén’

Binnenkijker: ‘Nooit twijfelen of iets wel leuk bij elkaar zal staan, gewoon dóén’

Binnenkijker: ‘Nooit twijfelen of iets wel leuk bij elkaar zal staan, gewoon dóén’

Qua interieur en styling durven Sigrid en Evert álles. ‘Gewoon dóén’ is hun motto. En dan krijgt dus zelfs het kippenhok in de immense tuin een eigenwijs behangetje.

Wie: Sigrid Kalk (41) en Evert Brouwer (43), beiden televisieregisseur
Wat: vrijstaand woonhuis mét achterhuis in Nederhorst den Berg (Noord-Holland)
Vrienden beschrijven hun inrichting als: een lsd-trip, een snoepwinkel voor volwassenen of het decor van een foute soapserie. Evert: “Dat van dat decor klopt ook wel. We bouwen overal in huis decortjes, elke hoek in ons huis is een stilleven.”

Waar je ook kijkt: het huis van Evert en Sigrid staat vol met vazen, schilderijen in verschillende stijlen, schalen, een bonte verzameling kussens en snuisterijen zoals neongroene konijnenbeelden en een roze poedellamp. Sigrid:  “Ik vind het lastig als mensen denken dat wij van ‘gekke dingen’ houden en dus maar met de wanstaltigste cadeaus komen aanzetten, waarvan ze denken dat wij het leuk vinden. Zo werkt het niet.” Evert: “Het moet echt voldoen aan onze smaak. Er komt hier nooit iets ondoordachts het huis binnen. We hebben veel, maar het is geen zooi.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Echt buitenhuis

Tot drie jaar geleden woonde het stel nog in een appartement in Amsterdam. Sigrid: “Daar waren we altijd al op zoek naar een plekje buiten. We hadden een dakterras en kochten een boot. Ineens vond Evert dit huis op twintig minuten rijden van de stad, midden in de polder. Toen ik hier kwam, was ik meteen overtuigd. Het was een buitenkans. Bovendien wilde ik graag dieren en dat kan hier. We hebben nu een hond, twee katten, drie kippen, drie konijnen,  een handvol goudvissen en binnenkort twee paarden.” Omdat het woonhuis eigenhandig moest worden gestript, deels gesloopt en verbouwd, woonden Sigrid en Evert de eerste anderhalf jaar in het achterhuis. Dat was eigenlijk al meteen bewoonbaar, maar toch heeft Sigrid er na hun komst nog even gesausd, behangen en een zeiltje gelegd, dat sprekend op een gietvloer lijkt. Sigrid: “Ik kan nu eenmaal niet ergens wonen waar het niet gezellig is. Zelfs als ik in Australië voor een paar weken een camper huur, moet er een kleedje op de vloer en een bos bloemen op tafel.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lef en geduld

Hun motto als het op inrichten aankomt? Sigrid: “Je moet durven. Nooit twijfelen of iets wel leuk bij elkaar zal staan, gewoon dóén! Mensen zijn vaak onder de indruk van alle soorten behang die wij op de muren hebben. Daarvoor hebben we hele dagen in boeken bij de behangwinkel gekeken, net zolang totdat we iets tegenkwamen wat we heel mooi vonden. En dan deden we het gewoon.” En daar hoef je lang niet altijd de hoofdprijs voor te betalen, vertelt Evert. “Oké, ons behang van rood vilt met een roze achtergrond kostte 250 euro per rol. Dat vonden we meteen zo gaaf, dat we het moesten hebben. Maar we hebben ook leuk behang van twee tientjes aan de muur. Hetzelfde geldt voor de vloer: de tegels in de keuken waren schreeuwend duur, maar in de woonkamer ligt gewoon laminaat. Het gaat erom wat past, of dat nu van de kringloopwinkel komt of uit de duurste designwinkel.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Veel spullen nam het stel mee van hun reizen naar Thailand en India. Thuis doen ze genoeg lokale vondsten via Marktplaats.Evert: “We hebben geen ongelimiteerd budget, maar wel veel geduld. Neem onze hottub. Nieuw is zo’n ding onbetaalbaar, dus heeft Sigrid een halfjaar op internet gespeurd totdat ze iemand vond die er vanaf wilde.”

Het extra huis

Ook de grote tuin is flink onder handen genomen. Zonder noemenswaardige tuinierervaring, maar met behulp van een stapel boeken en YouTube-video’s, legden Sigrid en Evert terrassen en een moestuin aan, plantten ze er fruitbomen, bouwden ze een nieuwe schuur met paardenstallen en installeerden ze de hottub én een kippenhok. En dan niet zomaar het eerste het beste hok. Sigrid: “Daar moest natuurlijk een behangetje in en een foto van een haan aan de muur. Niemand die het ziet, maar alleen al van het idee dat het er is, worden wij gelukkig.”

De tekst gaat verder onder de foto.

En dan is er nog het achterhuis. Even groot als het woonhuis en voorzien van een eigen keuken, veranda, bad- en slaapkamer en ook nog een zolder met flink wat slaapplaatsen. Evert: “We durfden het aan uit de stad weg te gaan, omdat we hier nu een extra huis hebben voor vrienden en familie. Dat bleek te werken, want om de haverklap hebben we bezoek dat blijft plakken. Ik word er blij van met anderen te delen wat we hier hebben.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Ik ben dol op spullen met een geschiedenis, die een verhaal vertellen’

Sinds ze een jaar geleden bij de gemeente een vergunning kregen, doet het achterhuis ook dienst als een vakantiehuis. Sigrid: “We organiseren steeds meer activiteiten voor huurders: van een high tea of een fotoshoot voor een meidenweekend tot een roeitochtje met picknickmand voor vakantiegangers. Het is fijn om te merken dat mensen het hier naar hun zin hebben. Ik wil graag een verblijf bieden zonder te veel regels, een beetje bohemien, en waar je lekker buiten kunt zijn.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 14-2020. Deze editie ligt vanaf 1 t/m 8 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.