Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Hier laten we de drukte van de stad achter ons’

Binnenkijker: ‘Hier laten we de drukte van de stad achter ons’

Binnenkijker: ‘Hier laten we de drukte van de stad achter ons’

In hartje Marrakech kochten interieurontwerpers Dorothée en Sylvain een enorm pand uit de jaren veertig. Met zelf ontworpen meubels, designstukken en vintage vondsten maakten ze er hun droomhuis van.

Binnenkijken bij…

Wie: Dorothée Ricard (38, ontwerper), Sylvain Ragueneau (40, ontwerper), Lucien (9) en Rose (6)
Wat: jarenveertigpand
Waar: Marrakech
Grootte: 240 m2

Ze ontmoetten elkaar op de opleiding die ze volgden, werden smoorverliefd en besloten om na de diplomauitreiking samen naar Marokko te reizen om daar aan hun eerste opdracht te werken. Dit klinkt als een romantisch filmscenario, maar komt uit het leven van de Franse Dorothée en Sylvain. Dorothée:  “We zouden er bij hetzelfde architectenbureau gaan werken aan interieurontwerpen voor woningen en hotels. We namen de klus aan om wat werkervaring op te doen voor onze cv’s en om even in een heel andere omgeving te zijn.” Blijkbaar beviel het goed, want nu, dertien jaar later, woont het stel nog altijd in Marokko. “Nadat we die eerste opdracht samen hadden afgerond, zijn we op professioneel vlak tien jaar lang onze eigen weg gegaan. Zo ontwikkelden we verschillende specialiteiten. In 2018 besloten we een eigen bedrijf op te zetten, Aire au Carré, daarin werken we nog steeds samen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

riant-jarenveertighuis

Werk aan de winkel

De twee interieurarchitecten wonen met hun kinderen Rose en Lucien in een riant jarenveertighuis van 240 vierkante meter in Marrakech. “Dat we het volledig moesten renoveren, maakte ons niet uit. Toen we het zagen, wisten we direct dat we hier een oase van rust zouden kunnen creëren, terwijl het huis in het hart van de stad staat. De originele granieten vloer hielden we, maar we namen afscheid van de felgele en Majorelle-blauwe wanden die het huis had. Daarvoor in de plaats kozen we meer naturelle, aardse tinten.

Die combineerden we met felle kleuren die een seventies-gevoel aan de woning geven.”  Tijdens de verbouwing werden heel wat muren weggebroken, zodat het daglicht nu vrij door de ruimte kan stromen. De keuken werd vergroot en kreeg een glazen dak, dat op maat werd gemaakt door de plaatselijke ijzersmid. Op de begane grond werd een slaapkamer opgeofferd, om zo een extra grote woonkamer te realiseren.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker-riant-jarenveertighuis

Lekker eclectisch

De meeste meubelstukken zijn ontworpen door het duo zelf en gemaakt door lokale ambachtslieden, zoals de minimalistische bank in de woonkamer en de Marokkaanse notenhouten eettafel. Hier en daar werden elementen van collega-ontwerpers toegevoegd, zoals de elegante hanglamp boven de tafel, ontworpen door Tom Dixon. Het paar combineert design met vintage meubels en decoratieve objecten die ze in Frankrijk en Marokko vonden. Hierdoor kreeg het huis een warme, eclectische sfeer.

De tekst gaat verder onder de foto.

riant-jarenveertighuis

Lees ook
Binnenkijker: inspiratie voor de leukste kinderkamers

Onuitputtelijke bron

“We zijn dol op traditionele, Marokkaanse materialen die geschiedenis en emoties ademen. Die mogen niet ontbreken in ons interieur.”  Ook buiten niet. Want de tuin, die voorheen voornamelijk bedekt was met klei, is nu de plek waar olijfbomen, sinaasappel­bomen, vetplanten en cactussen groeien. Onder een gigantische valse peperboom is een loungeplek gecreëerd met een paar vintage leren en houten stoelen. Iets verderop, op het betonnen terras, word je verwelkomd door bamboestoelen en leren tapijten. “Wat we hoopten toen we deze woning kochten, is uitgekomen. Dit is de plek waar we kunnen ontspannen en waar we de drukte van de stad achter ons kunnen laten. Dertien jaar geleden hadden we niet kunnen denken dat Marokko zo’n onuitputtelijke bron van inspiratie voor ons zou zijn. Nu willen we nooit meer weg.”

Binnenkijker-riant-jarenveertighuis

Meer zien? In Flair 38-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 28 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

fotografie Cécile Perrinet-Lhermitte