Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Soms komen er mensen op bezoek die denken dat het huis nog niet af is’

Binnenkijker: ‘Soms komen er mensen op bezoek die denken dat het huis nog niet af is’

Thuis & wonen
Binnenkijker: ‘Soms komen er mensen op bezoek die denken dat het huis nog niet af is’

Soms staan er mensen op hun tenen naar binnen te kijken bij de oude autogarage van Jol. Je ziet ze denken: huh? Wonen hier mensen? Ja, maar dat ging niet zomaar.

Wie: Jol Roza (41), Job (42) en hun 3 kinderen Foppe (9), Sientje (5) en Zus (4)
Wat: een oude autogarage van 200 m²
Waar: op het randje van Rotterdam centrum
Sinds: 2015

“Als ik nadacht over mijn toekomstige huis, was dat ook altijd een plek die eigenlijk geen huis was. Geen standaard huis in elk geval. Grappig, want die droom is uitgekomen. Onze benedenverdieping is een oude autogarage.”

Van vloer tot plafond

“We bekeken het huis vanuit een praktisch oogpunt en zagen: de bovenverdieping is wel oké. We zorgden dat die eerst leefbaar werd, daarna konden we verder. Toch bleek dat ook al een behoorlijke klus: de bovenverdieping bestaat uit vier slaap- en twee badkamers. Samen met een aannemer heeft Job de verbouwing gedaan. Alles ging eruit beneden, van de vloer tot het plafond. Het enige wat we wilden behouden, was de trap. Helaas sneuvelde die toch. De muur waaraan die bevestigd was, viel om tijdens het slopen. Uiteindelijk zijn we dus toch helemaal vanaf nul begonnen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker slaapkamer

“Toen de bovenverdieping leefbaar was, gingen we verder met beneden. Daar moest heel veel gebeuren. Zelfs aan de buitenkant. De garage was superdiep, waardoor we amper tuin hadden. Zeker met drie kinderen wilden we toch graag een stukje groen. Daarom hebben we de laatste zes meter afgebroken, en een achtergevel van staal met glas erin gezet voor een optimale lichtinval.”

Keuken

“De keuken wilden we eigenlijk zelf ontwerpen en maken, maar omdat alles uitliep, hadden we daarvoor geen tijd. Daarom hebben we een keuken laten maken. We kozen wel voor een los gasstel en we wilden geen bovenkastjes, omdat dat zo hokkerig maakt.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker keuken

Gluren bij de buren

“De originele houten garagedeuren aan de voorzijde van het huis hebben we behouden. Heel grappig, want het komt vaak genoeg voor dat voetgangers die langslopen, teruglopen en op hun tenen gaan staan om naar binnen te kijken. Nieuwsgierige aagjes. Helemaal niet vervelend hoor, want ik kan me best voorstellen dat het er wat gek uitziet. Aan de tegeltjes zie je dat het anders is dan een gewoon huis. Je ziet ze zich afvragen: wonen daar mensen?”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Garagedeuren binnenkijker

Lees meer
Binnenkijker in roze droomhuis: ‘Mijn man krijgt weleens te horen: ‘Hoe kun je daar wonen!?”

Binnenkijker tegeltjes wand

Alles mag

“Sommig bezoek denkt ook dat het huis nog niet af is. Ze zijn dan in de veronderstelling dat de muur nog eens gestuukt zou moeten worden. Maar dat doen we niet, hoor. Ik vind het zo gewoon tof. Er hangen allemaal bijzondere dingen voor ons aan de muur. De regel is dan ook: aan deze wand mag alles.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker rood schilderij

“De meeste waarde hecht ik aan de gravure met het rode gezicht. Die hebben we ooit bij de Kunstuitleen gehuurd, maar vonden hem zó gaaf, dat we hem hebben gekocht. Mijn motto in huis is: het moet voor de kinderen leuk zijn om in te wonen, het moet sfeer ademen en mag niet te gelikt zijn. Dankzij de ruimte kunnen de kinderen vrij spelen en bewegen. Precies wat ik belangrijk vind. De zooi die ze dan maken, neem ik graag voor lief.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 06-2020. Deze editie ligt vanaf 5 t/m 11 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Emmy van Dantzig | Beeld: Jansje Klazinga

Shoppen is altijd een goed idee