Je bent hier: Home > Magazine > Binnenkijker: ‘Toen we het pand gingen bekijken, bleek het een ruïne’

Binnenkijker: ‘Toen we het pand gingen bekijken, bleek het een ruïne’

Magazine
Binnenkijker: ‘Toen we het pand gingen bekijken, bleek het een ruïne’

Eeuwen geleden werd er in hun huis garen en textiel gewassen en gebleekt. Nu wonen Manonne en Remco alweer elf jaar met veel plezier in het bijzondere pand. “Het is nog stééds niet af. We zien dit als een droomhuisproject.”

Wie: Manonne (51) en Remco Kemper (48) en hun kinderen Nola, Nikki, Tommy en de katten Puck en Pien
Wat: een voormalige wasserij/blekerij
Waar: onder de rook van Amsterdam
Sinds: 2008

Hun zoektocht naar een geschikt woonhuis begon al jaren voordat ze dit pand betrokken. Manonne: “We waren op zoek naar iets groots. Een industriële ruimte of een oude school of zoiets. Dit pand stond op Funda en toen we het zagen, zijn we meteen gaan kijken. Het bleek een ruïne te zijn. Remco zag meteen wel de mogelijkheden, maar ik twijfelde. Ik vond het een in zichzelf gekeerd pand.” Manonnes twijfels zorgden ervoor dat de koop niet meteen doorging. “Maar omdat het pand in zo’n slechte staat was, werd het maar niet verkocht. Na heel lang twijfelen en ook nog veel andere huizen te hebben gezien die niet voldeden, zijn we er dan toch voor gegaan.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Nieuw dak

En daar is ze nu heel erg blij mee, ondanks dat er inderdaad een heleboel werk op hen stond te wachten. Het bijgebouw werd omgetoverd tot grote woonkeuken en er kwam overal vloerverwarming. “Het dak was zo rot dat het helemaal moest worden vervangen. We maakten meteen gebruik van die gelegenheid om de dakconstructie opnieuw te ontwerpen, waardoor er onder de kap meer ruimte ontstond. Het plan was van begin af aan dat het verbouwde huis, ondanks alle ingrepen, moest lijken alsof het altijd al zo geweest is. “We hebben dan ook veel ge- en verbouwd met historische bouwmaterialen.  Ook heel veel meubels en accessoires zijn tweede- of misschien wel derdehands. “Die komen van Marktplaats, markten en kringloopwinkels.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Modern én oud

Manonne en Remco dompelden hun huis onder in verschillende stijlen. Het interieur is, met een combinatie van moderne en oudere elementen en meubelstukken, echt een eclectisch huis. “Omdat het huis ook onze werkplek is, zijn we vaak thuis. Er wordt gekookt, gewerkt en gespeeld. Door deze inrichting voelen we ons hier geborgen.” Manonne was 22 jaar freelance visagiste. “Ik ben me momenteel aan het oriënteren wat ik verder wil gaan doen.” Remco is als zelfstandig ondernemer veel onderweg.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Via de garage naar binnen

Door hun drukke schema’s verbouwen ze hun huis stapsgewijs. “We zijn nóg niet helemaal klaar. We zien dit echt als een project dat gaandeweg ons droomhuis zal zijn. Maar ook al moet er nog veel worden afgemaakt, het is prima leefbaar en alles functioneert. Nou ja, behalve de voordeur dan. Iedereen komt nog steeds via de garage naar binnen.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 09-2020. Deze editie ligt vanaf 26 februari t/m 3 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee