Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘We houden ervan dat we elkaar overal in huis kunnen horen en/of zien’

Binnenkijker: ‘We houden ervan dat we elkaar overal in huis kunnen horen en/of zien’

Thuis & wonen
Binnenkijker: ‘We houden ervan dat we elkaar overal in huis kunnen horen en/of zien’

Hier houden ze niet van dichte deuren. Irene en haar man gooiden deze voormalige garage open. Met veel glas, daglicht van boven en ruimtes waarin je op elk moment contact hebt met elkaar.

Het was een beetje een gok; de aankoop van een plek waar altijd auto’s werden gestald. Groot en recht, zonder ramen. Een uitdaging die de creatieve Irene en Gabry wel aandurfden. De locatie was perfect voor Irenes kleding- en woonwinkel: “Ik had meteen visioenen van onze dochter, spelend tussen de bomen op de prachtige binnenplaats.”

Doorn in het oog

De oude garage lag midden in een woonwijk, dus de buren waren blij dat deze ‘doorn in het oog’ ging veranderen in een gezinswoning. Hun steun was zo binnen, maar het verkrijgen van de benodigde bouwvergunningen was niet zo eenvoudig. Het duurde meer dan een jaar om alles te regelen. Irene: “Toen dat laatste belangrijke stukje papier in de bus viel, was ik zo opgelucht. Tot dat moment leefden we in een soort twilight zone van onzekerheid.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Materialen met een verhaal

Irene en Gabry namen een architect en een specialist in groen bouwen in de arm om hen te helpen bij het ontwerpen van een comfortabel en duurzaam huis. Irene: “Als ontwerper en producent van woonaccessoires word ik vaak geconfronteerd met de harde realiteit. Dan heb ik het over de omstandigheden waaronder goederen in het buitenland worden geproduceerd en de impact op het klimaat. Ik ben me daar altijd van bewust en kies voor materialen die milieuvriendelijk zijn en voor een productieproces dat onze voetafdruk klein houdt.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Op advies van de groenbouwspecialist kozen Irene en Gabry voor natuurlijke materialen, zoals leem en klei voor de buitenmuren en mortelbeton voor hun vloeren. “De leemwanden hebben ook een natuurlijk vermogen om de binnentemperatuur te regelen, welk seizoen het ook is. De binnenmuren zijn handgemaakt door een Belgische maker die vintage en antieke raamkozijnen uit oude huizen in Frankrijk, België en Nederland koopt en hergebruikt. Elk frame vertelt een verhaal.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Wonen zonder wifi

Het interieurontwerp is open, met kleine muren en deuren. Hoge ruimtes, veel licht van boven en  ‘inkijk’ door het hele huis. “Toch hebben we een glazen raamkozijn voor onze slaapkamer besteld, omdat we wat meer privacy wilden,” geeft Irene toe. Het open gevoel van het interieur blijft behouden door het gebruik van glas. “We houden ervan dat we elkaar overal in huis kunnen horen en/of zien,” zegt Irene. Het ontwerp maakt het laagdrempelig en makkelijk om tijd samen door te brengen, en dat was precies de bedoeling. “Ons huis is onze oase,” legt Irene uit. “Het is de plek waar we ons veilig en comfortabel voelen en waar we onszelf kunnen zijn. Ons leven buitenshuis is al druk genoeg, dus hebben we tv en wifi uit ons huis gebannen. In plaats daarvan hebben we een dakraam in het midden van de woonkamer. We liggen graag op een stapel kussens en kijken omhoog naar de lucht, de bomen en de wolken. Ons andere uitzicht is op de binnenplaats, ook zo’n vredige plek met een serene sfeer.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 11-2020. Deze editie ligt t/m 18 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Renske Werner | Fotografie: Dana van Leeuwen/Taverne Agency

Shoppen is altijd een goed idee