Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Het is een woning geworden waaruit we voorlopig niet weggaan’

Binnenkijker: ‘Het is een woning geworden waaruit we voorlopig niet weggaan’

Binnenkijker: ‘Het is een woning geworden waaruit we voorlopig niet weggaan’

Hanna-Riika en Mikko hoeven geen heel groot huis voor hun gezin, ze hebben liever een woning die past. Dat passen heeft niks met vierkante meters te maken, meer met sfeer en flexibiliteit. Dat vonden ze in dit honderd jaar oude appartement.

Binnenkijken bij…

Wie: Hanna-Riika (37, ontwerper en kunstenaar), Mikko (40, IT-specialist), dochter Kerttu-Kaneli (8) en zoon Kuisma (6)

Wat: jarentwintig-appartement

Waar: Tampere, Finland

Grootte: 85 m²

Dicht bij het bos en op tien minuten van het centrum van de stad Tampere, vonden Hanna-Riika en haar man Mikko hun droomappartement. “Het was zestig vierkante meter groot, maar de charme van het pand met zijn houten gevel, die kenmerkend is voor deze streek, en de grote, gedeelde tuin trokken ons vrijwel direct over de streep. Hier zouden we een heerlijk gezinsleven kunnen opbouwen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Fulltime woonhuis

Belangrijk was dat het appartement flexibel met het jonge gezin zou meegroeien. “We zijn creatief, ik wilde dat het appartement net zo creatief zou zijn. Het moet met ons evolueren naarmate de behoeften van ons gezin veranderen.”  Voordat Hanna-Riikka en Mikko het kochten, werd de woning gebruikt als pied-à-terre, nu moest het dienst gaan doen als fulltime woonruimte. Het liefst met wat ruimte voor het werk van Hanna-Riika, die beeldend kunstenaar is.

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Lees ook
Binnenkijker: ‘Sinds de lockdown kan ik het enorm waarderen dat we zo veel ruimte hebben’

Blijvertje

Uiteindelijk groeide het gezin uit het zestig vierkante meter tellende jasje. “We kwamen voor de keuze te staan: verbouwen of toch verhuizen. Dat laatste wilden we zeker niet. Dit huis voelt fijn en we genieten ’s zomers volop als alle bewoners van het pand zich verzamelen in de gedeelde tuin. Weggaan was geen optie.” Verbouwen dus. Er werd een architect ingeschakeld om een nieuwe indeling te maken en de woning werd naar 85 vierkante meter vergroot. “Het resultaat is geweldig. We hebben genoeg ruimte en naarmate de kinderen groter worden, kunnen we de kamers andere functies geven. Nu is het een woning geworden waaruit we voorlopig niet weggaan.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 12-2021. Deze editie ligt t/m 30 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijker

Tekst: Geraldine Nesbitt | Fotografie: Krista Keltanen