Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Eric moest even wennen aan de roze muur, maar we hebben ’m nu al jaren’

Binnenkijker: ‘Eric moest even wennen aan de roze muur, maar we hebben ’m nu al jaren’

Binnenkijker: ‘Eric moest even wennen aan de roze muur, maar we hebben ’m nu al jaren’

Veel licht, volop ramen en een tuin die de woonoppervlakte oneindig veel groter maakt. Dat geeft Ilonka alle ruimte om haar passie voor pastels overal door te voeren.

Binnenkijker

Wie: Ilonka (52) en Eric (51)
Wat: een eengezinswoning uit 1955
Waar: klein dorp vlak bij Nijmegen
Sinds: 1998

Op de grote tuin werden ze twintig jaar geleden meteen verliefd. Alleen het huis verkeerde in zeer slechte staat. Een halfjaar lang hebben Eric en Ilonka het opgeknapt, samen met hun beide vaders. Ilonka: “We hebben vloeren geïnstalleerd, er een nieuw verwarmingssysteem in gezet, de ramen en kozijnen vervangen en alles gestuukt en geverfd.” De allergrootse verandering was het extra stuk nieuwbouw. Dat maakte de woonkamer met de vijf meter brede achtergevel veel groter en lichter. De glas-in-loodramen zien er oud uit, maar alles is gemaakt van moderne materialen en dus onderhoudsvrij. “We zijn nog elke dag blij met het extra daglicht. Al die ramen zorgen bovendien voor ruim zicht op de tuin. Het is een fijne uitbreiding van onze woonkamer, zeker in de zomer als de tuindeuren open- staan en de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Door de bomen en de dichte begroeiing voelt onze tuin als een geheim stuk groen. Onze eigen oase.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker 21 1

Sorteren op kleur

“Kleur is altijd belangrijk geweest in mijn leven. Ik vind het moeilijk om me uit te drukken met woorden, maar de taal van kleur is universeel. Op die manier geeft dit huis een kijkje in m’n ziel. Ik ben opgewekt, open en vriendelijk, iets wat tot uiting komt in de zachte, vrolijke tinten.” Ilonka geeft eerlijk toe dat ze daar wel ver in gaat: de auto en het interieur van de caravan zijn gesorteerd op kleur, ze draagt kleding in zachte tinten en let zelfs op hoe de kleuren van een gerecht eruitzien op de borden.  “Ik ben gek op pastels en gebruik ze met gebroken wit en crèmetinten. Ik heb nu een roze, zachtgroene en lichtgele fase. Kleuren die passen bij elk seizoen en warm en welkom aanvoelen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker 21 3

Roze verrassing

Eric heeft geen probleem met haar kleurgebruik, hij vertrouwt Ilonka en haar gevoel voor stijl. Ilonka: “Om te voorkomen dat het te zoet wordt, zoek ik naar contrast met donkergroene en gouden details en houten afwerkingen. Eric en ik zijn het perfecte team. Ik bedenk de ideeën, hij controleert of alles technisch haalbaar is en brengt ze tot leven. Het is wel gebeurd dat Eric thuiskwam van zijn werk en ik de hele muur roze had geverfd. Ja, daar keek hij van op en hij moest er ook wel even aan wennen. Maar die muur hebben we intussen al jaren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker 21 4

Briefje in portemonnee

Een inrichting ontwikkelen die echt bij je past vraagt tijd, meent Ilonka.“Dat gaat geleidelijk. Je moet eerst een huis leren kennen en ontdekken wat het nodig heeft. En een interieur moet groeien rond de mensen die er wonen.”Ze houdt van kringloopwinkels en is dol op de koopjeshoeken van interieurwinkels. “Als ik een idee heb voor het huis, schrijf ik dat op. Of het nu om nieuwe planten gaat, andere kussens of een stoel voor in de tuin. Ik bewaar het briefje in mijn portemonnee. Zo heb ik het altijd bij me, voor als we straks hopelijk weer kunnen rondsnuffelen in winkels en op markten.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Iedereen verklaarde me voor gek toen ik naar een Amsterdamse winkelstraat verhuisde’

Verf is je vriend

“Ook bedenk ik altijd iets met dingen die ik al heb. Waarom een nieuwe kast kopen als je de oude een nieuwe kleur kunt geven of anders kunt combineren? Echt, verf is je beste vriend. Je hoeft niet bang te zijn om dingen te proberen. Zo doe ik het ook: als ik het niet mooi vind, schilder ik het opnieuw.” En dat doet Ilonka niet met een kwast, maar met spuitverf: “Kleine meubels en accessoires als vazen en bloempotten geef je hiermee snel en makkelijk een nieuwe look.” Ilonka heeft allerlei kleuren uit Frankrijk meegenomen, maar ook online is het aanbod spuitverf groot. Aanbrengen is niet moeilijk, legt ze uit: “De truc is afstand houden, daarmee krijg je een mooi en strak resultaat.” En een huis dat je net zo kleurig kunt maken als je zelf wilt.

binnenkijker 21 5

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 21-2020. Deze editie ligt t/m 26 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Seline Steba | Fotografie: Muk van Lil | Styling: Ilonka Dekkers en Sharon Gortworst | Productie: CocoFeatures.com