Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘We vielen voor het vele licht dat hier naar binnen stroomt’

Binnenkijker: ‘We vielen voor het vele licht dat hier naar binnen stroomt’

Binnenkijker: ‘We vielen voor het vele licht dat hier naar binnen stroomt’

Binnenkijker: Nieuw huis, nieuwe inboedel dachten Laurien en Karel en dus verkochten ze al hun spullen. Hun nieuwe huis in Hoorn (een oudje dat al zes jaar leegstond) gaven ze een strakke basis, aangevuld met heel persoonlijke stukken.

Binnenkijker bij…

Wie: Laurien (33, freelance fotostylist, @lauriendeken, en leerkracht basisonderwijs), Karel (34, accountant), zoons Fimme (3) en Fender (1)
Wat: geschakelde twee-onder-een-kapwoning
Waar: Hoorn
Grootte: 150 m2

Het huis stond al zes jaar leeg, toen Laurien en Karel het voor het eerst bekeken. “Waarschijnlijk zag niemand het zitten om het een beetje bewoonbaar te maken. Wij zagen wel potentie: het vele licht dat door de grote ramen naar binnen viel, de ruime garage en de tuin op het zuidwesten. Daarnaast vinden wij de wijk heel fijn. Die is ruim opgezet, er zijn winkels vlakbij en we fietsen in tien minuten naar de binnenstad.”

eettafel

Na de aankoop kozen Laurien en Karel voor een lichte basis. Laurien: “De landelijke huurwoning waarin we in 2011 gingen samenwonen had een brocante inrichting. Dit huis vroeg om een andere woonstijl met een moderne, lichte, serene basis. En dus hebben we onze hele inboedel verkocht en begonnen we opnieuw.” Er werd gestart met het uitzoeken van een vloer. “We kozen voor een lichtgrijze laminaatvloer. Makkelijk in onderhoud en modern, passend bij dit type huis. Bovendien blendt hij goed met alle soorten hout.”

Keuken

Verder verbouwen

“Toen onze eerste zoon op komst was, hebben we de badkamer laten verbouwen. We wilden niet langer in bad douchen, dus moest de ruimte anders worden ingedeeld. We kozen wel weer voor een bad en een aparte douche. Dankzij de naar binnen draaiende deuren, blijft er voldoende loopruimte over. Toen ik zwanger was van onze jongste moest er een extra kamer worden gerealiseerd. We schakelden een handige vriend in om ons te helpen met het vervangen van twee grote dakramen op zolder en extra muurisolatie te plaatsen. De muren lieten we stuken en de vloer legden we zelf. Dat laatste was een crime met een buik die behoorlijk in de weg zat.

woonkamer

Gelukkig hebben we de kamer op tijd afgekregen en konden we Fimmes bedje verplaatsen naar de nieuwe zolderkamer en de babykamer klaarmaken voor de komst van Fender.” De slaapkamers van de kinderen hebben iets meer kleur dan de rest van het huis. Laurien: “Ik vond het leuk om in deze kamers wat meer uit te pakken. Voor beide kamers maakte ik een moodboard, zodat ik precies kon zien hoe het zou worden. Voordat de zolderkamer van Fimme klaar was, had ik alles al zo goed uitgedacht dat ik direct kon beginnen met inrichten toen de kamer gereed was.”

Kinderkamer

Persoonlijke verhalen

“Tijdens de verbouwing van de zolderkamer stonden de spullen die we daar hadden opgeslagen tijdelijk in onze slaapkamer. Zo ook de sjoelbak van mijn overleden opa en oma. Het verhaal en de herinnering erachter en het mooie donkere hout maakten dat ik er ineens een accessoire in zag voor de babykamer. Ook het houten wandkastje op Fenders kamer is een familiestuk dat van mijn opa was. Vroeger stond het vol met diamantfiguurtjes. Nu hang ik er kleine foto’s of andere dierbare herinneringen in op.”

slaapkamer

Lees ook
Binnenkijker: ‘De eerste avond in ons nieuwe huis was alles al ingericht’

Laurien houdt van spullen met een persoonlijk verhaal. Reden ook waarom er een houten deur in haar slaapkamer staat. “Deze hing in de oude boerderij van mijn opa en oma als kastdeur, waarachter ieder kind één plankje met kleding bezat. In 1986 werd de boerderij gesloopt. Mijn vader heeft daarna veel boerderijdeuren jarenlang gebruikt als steun voor de hooibalen in de hooivijzel. Toen ik in 2010 op mezelf ging wonen kreeg ik deze deur mee. De andere zijde is mintgroen en is misschien nog wel mooier.” De combinatie van oud en nieuw die Laurien en Karel in dit huis hebben gerealiseerd, past goed bij het stel. “Zo hebben we dit huis met zijn strakke basis persoonlijk en eigen kunnen maken.”

televisiekast

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie Inge Korver