Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Moniek en Bram kochten een ‘maison en pierre’ in Frankrijk: ‘We voelden ons echte schatzoekers’

Moniek en Bram kochten een ‘maison en pierre’ in Frankrijk: ‘We voelden ons echte schatzoekers’

Moniek en Bram kochten een ‘maison en pierre’ in Frankrijk: ‘We voelden ons echte schatzoekers’

Een vakantiehuis kopen? Dat was helemaal niet het plan. Maar toen ontdekten Moniek en haar man een huis in de Franse heuvels. Verwaarloosd, dat wel, maar die ligging! Spontaan kochten ze het.

Wie: Moniek (59) en Bram (64) Drexhage
Wat: Natuurstenen huis uit 1799
Waar: Bij Roquecor in de regio Quercy Blanc in Frankrijk
Hoe groot: 450 m²
Sinds: 2002

Binnenkijker

Frankrijk is altijd al een favoriete vakantiebestemming geweest van Moniek en Bram en hun drie kinderen. Ze hadden geen ambities om hun eigen vakantiehuis te kopen. Tot ze per ongeluk Le Piquet ontdekten, een ‘maison en pierre’ uit 1799. “Het waren niet meer dan vier muren en een lekkend dak,” herinnert Moniek zich. “Maar de ligging was prachtig, in de heuvels bij Roquecor in het departement Tarn-et-Garonne, het Toscane van Frankrijk. Tot onze verbazing stond het huis te koop. En voor een zeer goede prijs. We besloten toen min of meer spontaan het te kopen.”

Schatzoekers

Het eerste werk bestond voornamelijk uit slopen en opruimen. De zolder en schuren stonden vol met oude spullen. Duizend oude flessen verwezen naar het verhaal van de vorige bewoners, die wijn maakten. En gevulde pannen met confit de canard zagen na vijftig jaar het daglicht. “We voelden ons echte schatzoekers. Onze kinderen waren nog klein en vonden het allemaal één groot avontuur.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker 22

Oude indeling

Stap voor stap bouwden ze Le Piquet samen met een architect en een lokaal bouwteam om tot een lichte en ruime vakantiewoning. Afgezien van enkele noodzakelijke vernieuwingen bleef de oude ziel onaangetast. “We vonden het belangrijk dat de sfeer behouden bleef. Daarom respecteerden we bewust de oude indeling. Zo had het huis een gang in het midden, dat bevalt me ​​heel goed. Maar we moesten ook ergens een toilet inbouwen en een douche, aangezien die voorzieningen er in het huis niet waren. Samen met de architect hebben we een plan gemaakt voor een badkamer in de verdiepte originele aanbouw naast de keuken. Dat is goed gelukt.”

Romantisch

De grote keuken in het hoofdhuis is een echte ontmoetingsplek. In de winter zit het hele gezin rondom het vuur bij de hoge zandstenen open haard en delen ze wijn, eten en verhalen. In de zomer leven ze voornamelijk buiten. Een grote veranda is gemaakt van de oude terrasoverkapping, die decennialang gevuld was met oude bouwmaterialen. Hier kunnen ze heerlijk loungen in de schaduw op de banken en in de hangstoelen. Zelfs in de winter is het hier comfortabel wonen. “Dit is echt onze tweede woonkamer geworden. Afgelopen kerst hebben we zelfs buiten gegeten. Het was behoorlijk warm en met het vuur in de open haard zaten we er aangenaam.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker 22

Bloemen

Rondom het huis maakten ze romantische bloemenborders. Vooral de rozen doen het hier goed op de dikke klei.  Verschillende soorten klimmen naar het dak van de oude duiventoren, waarin een romantische slaapplek is gemaakt. De aangrenzende schuur heeft een lichte woonkamer met keuken en tweede slaapkamer. “Dit gebouw had geen deuren toen we het huis kochten. Het licht kwam zo mooi binnen. Die sfeer wilde ik behouden. De nieuwe gevel kan met harmonicadeuren helemaal open. Zo heb je prachtig zicht op de rozen in de tuin.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker 22

Franse trouvailles

De gezellige woonkamer in het hoofdhuis is een echte winterkamer. Ook hier is onder de authentieke hoge schoorsteen een grote vuurplaats gemaakt. De meubels die er staan heeft Moniek al de helft van haar leven in haar bezit. Zoals de grote houten toonbank die ooit in de winkel van haar ouders stond. Erop liggen Franse vondsten, zoals oude wijnflessen en kannen. Ook in de andere kamers in het huis dragen oude schatten uit Frankrijk bij aan de stoere maar lichte sfeer. “In de zomer ga ik elke zondag naar een garageverkoop, op zoek naar mooie oude spullen. Die werken in dit huis echt goed.”  Moniek kiest de accessoires en meubels op gevoel. Ze hebben bijna altijd zachte, natuurlijke tinten. Met ‘flesgroen’ als een enkel accent. “Ik houd van die niet-kleuren, ze passen gewoon bij mij. En toevallig passen ze allemaal heel mooi bij elkaar.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker 22

De luiken open

Een paar maanden per jaar geniet de familie van de Franse joie de vivre. “Vrienden die hier wonen, openen de luiken voor ons als we vanuit Nederland reizen. Het eerste wat we in het voorjaar doen, is door de tuin lopen om te kijken of de waterlelies al openstaan en of de bollen al bloeien. Vooral de lente is prachtig hier, als de fruitbomen bloesem hebben.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Eric moest even wennen aan de roze muur, maar we hebben ’m nu al jaren’

De lange zomers zijn Moniek en Bram dierbaar. Zeker als de kinderen op bezoek komen en hun vrienden meenemen.  “Dit is echt een plek om samen te komen. Hier ontbijten we, maken we wandelingen, spelen we spelletjes en koken we heerlijke gerechten. Dat klinkt misschien allemaal heel cliché, maar dit zijn dingen die we in Nederland nauwelijks doen met onze drukke levens. De herinneringen aan al die mooie momenten samen maken dit huis tot een dierbaar familiehuis.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Binnenkijker 22

Logeren in Le Piquet

Vakantiewoning Le Piquet is te huur. Er zijn zeventien slaapplaatsen in verschillende kamers, waaronder het poolhouse bij het zwembad en de voormalige duiventil. Kijk voor meer informatie op alsgodinlepiquet.nl. Moniek en Bram hebben ook een vakantiehuis voor verhuur bij Beauville, in Lot-et-Garonne: de oude watermolen van Calbel. moulincalbel.com.

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 22-2020. Deze editie ligt t/m 2 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Productie: cocofeatures.com | Tekst: Mirjam Enzerink | Fotografie: Gea Laar | Styling: Wieneke Janssen