Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Vintage is altijd onderdeel van ons leven geweest’

Binnenkijker: ‘Vintage is altijd onderdeel van ons leven geweest’

Binnenkijker: ‘Vintage is altijd onderdeel van ons leven geweest’

Binnenkijker van deze week. Het is hun tweede natuur: speuren naar vintagemeubels en tweedehandsaccessoires. “Dat doen we al van jongs af aan,” vertelt de Zweedse Elin. Inmiddels heeft ze samen met manlief Patrik een conceptstore waarin ze alles verkopen wat ze mooi vinden.

Binnenkijker bij..

Wie: Elin Jensdotter (39, runt Bodil Vintage en Swedish Nature Collaborations en werkt als duurzame stylist), Patrik (34, acteur en CEO van Swedish Nature Collaborations) en de honden Stella en Bruno
Wat: driekamerappartement
Waar: stadsdeel Kungsholmen, Stockholm
Grootte: 110 m²

Genieten, dat is wat Elin en Patrik willen wanneer ze thuis zijn. “Maar dan wel met een schoon geweten,” lacht Elin. “We willen zo duurzaam mogelijk wonen. Dat betekent niet alleen dat we zorgvuldig omspringen met energie, maar ook dat we kiezen voor tweedehandsspullen om ons huis mee in te richten.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Slaapkamer-elin-patrik

Tegenwoordig woont het stel in een ruim huurappartement dat onderdeel is van een oud pand in het centrum van Kungsholmen. Dit is niet altijd hun onderkomen geweest. Nadat ze vier jaar op een wachtlijst hadden gestaan voor een huurwoning, kwam er een tweekamerwoning vrij in de plaats Nacka. De jaren daarna stonden in het teken van de ene woningruil na de andere. Zo kwam het stel uiteindelijk terecht in dit driekamerappartement. Hier wonen Patrik en Elin nu een paar jaar. Is het alweer tijd voor iets anders? “De volgende stap is verhuizen naar een eengezinswoning.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Eetkamer-driekamerappartement

Liefde voor vintage

Dat ze hun huis zo veel mogelijk inrichten met tweedehandsspullen is niks nieuws voor Elin. “Ik heb van jongs af aan al een zwak voor vintage. Mijn moeder bezocht graag rommelmarkten en vintagewinkels. Ze verzamelde accessoires en meubels en wist er de mooiste interieurs mee te maken.” Ook Patrik kreeg de liefde voor vintage met de paplepel ingegoten. “Het is altijd onderdeel van mijn leven geweest, hoewel ik in mijn tienerjaren voornamelijk geïnteresseerd was in tweedehandsplaten en -kleding. Pas sinds Elin en ik op onszelf wonen is mijn interesse in vintagemeubels en in interieurontwerp gegroeid.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Woonkamer-binnenkijker

Die liefde voor vintage heeft ervoor gezorgd dat niet alleen het huis is ingericht met vintagedesign en mooie rommelmarktvondsten, Elin heeft er inmiddels ook een winkel mee gevuld. “Ik startte ooit met een webshop, waarvoor ik van de ene rommelmarkt naar de andere trok en onderweg ook nog elk winkeltje met tweedehandsspullen afstruinde. Ik kwam telkens thuis met nog meer kleding en meubels. Op een gegeven moment bedacht ik dat ik een fysieke winkel wilde om al dat moois in te verkopen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

 Kast-elin-patrik

Een eigen winkel

Na een voorzichtige start in een buitenwijk van Stockholm heeft Elin inmiddels een populaire winkel in het centrum, genaamd Bodil Vintage. “Toen de winkel naar de binnenstad verhuisde, hebben we gekozen voor een breder scala aan producten. Nu is Bodil Vintage een conceptstore waarin we alles waarvan we houden onder één dak hebben verzameld. We hebben vintage, handwerk, design en werk van Zweedse kunstenaars. Met alle makers hebben we persoonlijk contact.

De tekst gaat verder onder de foto.

woonkamer-stockholm

Om onze klanten meer te betrekken bij het ambachtelijke van de producten hebben we het eerste jaar een leervakman en een zilversmid vanuit de winkel laten werken. Dat werkte zó inspirerend. Onze toekomstdroom is nu om een grotere versie van onze winkel te creëren, zodat we nog veel meer kunnen laten zien. Op dit moment zijn we op zoek naar geschikte panden en financiers voor het project.

Tegelijkertijd weten we ook dat we grote dromers zijn. We fantaseren geregeld over een heel andere levensstijl. Dus wie weet… Misschien eindigen we straks wel als twee schapenboeren op het platteland. We zorgen er in elk geval voor dat we overal voor open-staan. Dan zien we wel waar onze dromen ons brengen.”

Hal-elin-patrik

De hele binnenkijker zie en lees je in Flair 48-2021. Deze ligt t/m 2 november in de (online) schappen. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Anna Malberg