Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Mijn winkel is een huis om doorheen te lopen’

Binnenkijker: ‘Mijn winkel is een huis om doorheen te lopen’

Binnenkijker: ‘Mijn winkel is een huis om doorheen te lopen’

Ze deed een studie Russisch, werkte kort in de Franse toeristenindustrie en besloot vervolgens haar droom na te jagen: een woonwinkel met design in een boerderij. Welkom bij Emilie.

Binnenkijker bij…

Wie: Emilie Nussbaumer (32, eigenaar van café/winkel/B&B Ferme du Schweighof), Michel Juen (33, architect) en zoon Paul (5)
Wat: boerderij/winkel/B&B
Waar: in de Elzas
Online: leschweighof.fr

Emilies vader groeide op op deze boerderij, die bestaat uit verschillende gebouwen en een stuk grond van 180 hectare. Hij verliet het huis om zijn eigen gezin te stichten in een dorp in de buurt. Dat is de plek waar Emilie werd geboren en opgroeide. Haar vader bleef altijd op de boerderij werken. Samen met zijn twee broers teelt hij tarwe en andere soorten graan. Een van die broers besloot een paar jaar geleden dat het mooi was geweest. Hij ging met pensioen en verliet het erf, waardoor een ruime boerderij leeg kwam te staan. Dat was het startsein voor Emilie, want ze wist heel zeker: hier wilde ze haar bedrijf beginnen.

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker-1

Inspiratie

“Ik wilde al een tijdje iets gaan doen met mijn liefde voor design. Ik ben dol op Scandinavisch en Nederlands design. Een van mijn grote inspiratiebronnen is het VitraHaus van het Vitra Design Museum in de buurt van Basel, dat op slechts vijfentwintig minuten afstand van mijn woonplaats ligt. Het innovatieve VitraHaus is ontworpen door Herzog & de Meuron. Echt een must-see als je geïnteresseerd bent in architectuur en interieurontwerp.

De tekst gaat verder onder de foto.

boerderij-2

Ik droomde ervan zelf mijn klanten te inspireren door hen een wandeling door een huis vol design te laten maken, in plaats van een gewone woonwinkel te bezoeken. Toen mijn oom verhuisde, was het hele interieur van de boerderij bruin en oud. Ik wilde er een lichte, luchtige plek van maken.”  Dus werden er openingen gemaakt in de muren om het licht door te laten, verdween het oude tapijt –  “niet te doen, zo hardnekkig als dat vastgelijmd zat” – werd het behang van de wanden gehaald en kreeg alles een frisse lik verf. “Ik gebruikte overal wit als basis en kleuren voor contrast. Dat is de essentie van mijn stijl: combinaties maken van wit en kleur, oud en nieuw, design en tweedehands en natuur en design. Om de beleving compleet te maken en omdat ik ruimte genoeg had, combineerde ik de winkel met een café. Zo kunnen bezoekers echt de tijd nemen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker-3

Studie Russisch

Dat Emilie de kost zou gaan verdienen met meubels en accessoires lag niet altijd voor de hand. Haar opleiding heeft bijvoorbeeld weinig met design te maken. Ze studeerde Russisch en werkte als lerares Frans in Siberië, in de stad Kemerovo, waar het ’s winters geregeld min vijfenveertig graden wordt.

De tekst gaat verder onder de foto.

boerderij-5

Lees ook
Binnenkijker: ‘We hebben een passie voor oude meubels’

Ze kwam terug voor vriend Michel, die ze al sinds de middelbare school kent. “We waren achttien en volgden een toeristische opleiding toen de vonk oversloeg.” Eenmaal terug in Frankrijk werkte Emilie een tijd in de toeristenindustrie in Parijs, maar gelukkig werd ze er niet van.  “Toen de kans zich voordeed om op de boerderij iets anders te ontwikkelen, wist ik dat ik die kans met twee handen moest grijpen.”

boerderij-4

Meer zien? In Flair 41-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 19 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.