Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘We wilden een huis met veel karakter dat we konden renoveren’

Binnenkijker: ‘We wilden een huis met veel karakter dat we konden renoveren’

Binnenkijker: ‘We wilden een huis met veel karakter dat we konden renoveren’

Een vervallen huis dat volledig gestript moest worden, maar wel een pand met karakter en veel ruimte. Het was precies wat creatievelingen Annemarie en Henk-Jan zochten. 

Wie: Annemarie Vlaming (40, eigenaar van AAI made with love: woonaccessoires van natuurlijke, gerecyclede en vintage materialen), Henk-Jan Mulder (47, runt 3 kunstgalerijen), dochters Bo (8) en Max (1,5) en hond Beer
Wat: Een vrijstaand grachtenpand
Waar: Leiden
Sinds: 2015

Een huis met geschiedenis. Dat zochten Annemarie en Henk-Jan. Het liefst een groot huis met genoeg ruimte voor hun opgroeiende kinderen en om vrienden, familie en buren te kunnen vermaken. Ze konden hun geluk niet op toen ze in het najaar van 2015 hoorden van een beschikbaar vrijstaand grachtenpand uit 1900 in Leiden. Het was volledig vervallen, maar alle decoratieve plafonds, natuurstenen open haarden en originele trappen waren nog intact. “Het was perfect voor ons,” zegt Annemarie. “We wilden een huis met veel karakter dat we konden renoveren om het ons eigen te maken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

bnkr 16-1

Nieuwe achtergevel

Annemarie en Henk-Jan huurden een bouwploeg die ze nog kenden van een vorig project en gingen aan de slag. Henk-Jan: “We hebben ons oude huis verkocht en zijn naar een klein appartement naast ons nieuwe huis verkast, zodat we de renovatie konden overzien.” Het huis werd volledig gestript en weer opgebouwd, zonder de originele details te verliezen. De voorgevel bleef behouden, maar de achterkant van het huis kreeg een nieuwe uitstraling. “Die achterzijde was niet origineel, waardoor we er iets heel anders mee konden doen. We kozen voor een gevel in zwart metaal en glas over de hele lengte van het huis,”  vertelt Annemarie. “Deze moderne twist brengt de originele details nog meer naar voren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

bnkr 16-2

Binnen werden nieuwe eikenhouten vloeren met een klassiek visgraatpatroon gelegd. Om bij de oorspronkelijke plafonds te passen, werden de wanden wit geverfd en één muur werd verwijderd om de keuken bij de woonkamer te betrekken. “De keuze voor een stijl voor de keuken was moeilijk,” herinnert Annemarie zich. “Uiteindelijk vonden we een goede manier om de originele ingebouwde porseleinkasten en bestaande open haard te matchen met een nieuw AGA-fornuis, een vrijstaande koelkast en een keuken van SieMatic in een grijsgroene tint.”

De tekst gaat verder onder de foto.

bnkr 16-3

Mix van kunst en textiel

De gekozen materialen zijn sterk en duurzaam. Annemarie: “Ik wil me geen zorgen maken over kinderen die rondrennen en op de vloeren of het aanrecht krassen. Ik wil dat het een echt familiehuis is.” Het interieur is een mix van Henk-Jans steeds veranderende kunstkeuzes en Annemaries aandacht voor textiel. “We hebben niet één bepaalde stijl. We mengen onze passies en combineren onverwachte dingen met elkaar.” Objecten en meubels in huis worden nooit in een impuls gekocht, maar de meeste hebben wel die  ‘liefde op het eerste gezicht’-eigenschap.  “Ik kan het niet uitleggen. Het is een gevoel. Het gaat om vormen en sfeer.”

De tekst gaat verder onder de foto.

bnkr 16-4

Lees ook
Binnenkijker: ‘Nooit twijfelen of iets wel leuk bij elkaar zal staan, gewoon dóén’

Niet perfect

De toch al ruime woning verdubbelt in de zomer bijna in grootte, als de tuin een verlengde van de woonkamer wordt. “Onze achtertuin is vrij groot voor een stadsperceel,” zegt Henk-Jan. “Die loopt rond de tuin van onze buren, vanwege een bocht in het kanaal.” De tuin heeft een ongebruikelijke vorm en er staan oude bomen. In plaats van een verzorgde tuin te ontwerpen, besloten Annemarie en Henk-Jan de tuin organisch te laten groeien. Annemarie: “Ik plantte verschillende vaste planten en we gebruikten keien voor het pad naar de achterkant.” Ze kochten een supergrote legertent, nadat een eerste ontwerp voor een tuinhuis de verkeerde stijl bleek te hebben. “Het was mooi, maar te perfect voor onze tuin, te perfect voor ons,”  legt Annemarie uit. “Onze smaak is het tegenovergestelde van perfect en een tent past bij die stijl.”

bnkr 16-5

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 16-2020. Deze editie ligt t/m 21 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.