Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken in een zelfgebouwd huis: ‘We hebben het huis van binnen naar buiten ontworpen’

Binnenkijken in een zelfgebouwd huis: ‘We hebben het huis van binnen naar buiten ontworpen’

Binnenkijken in een zelfgebouwd huis: ‘We hebben het huis van binnen naar buiten ontworpen’

Zelf een huis bouwen was iets wat alleen mensen op tv deden, dacht Heleen. Tot zij en Gerben zich eens goed verdiepten in de mogelijkheden. En tadaa: wij mochten binnenkijken bij hun woning!

Binnenkijken bij…

Wie: Heleen de Graaf (38, interieurstylist buroflip.nl), Gerben (37, adviseur), Mira (11) en Saar (9)
Wat: Zelfgebouwde vrijstaande woning
Waar: Amersfoort Vathorst
Hoe groot: 200 m²

Zelfgebouwd van piepschuim en zeecontainers

“Het liefst zit ik aan de eettafel bij de grote glazen pui. Zelfs om te werken, terwijl ik een werkkamer heb. Het is hier zo lekker licht. Eigenlijk altijd, zelfs op een druilerige dag. En het voelt heel vrij, ondanks dat we inmiddels toch echt midden in een woonwijk wonen. Dat was vijf jaar geleden wel anders. Toen wij als eersten begonnen met bouwen, was dit een groot leeg veld. Vanuit de verte zag je dan midden op het weiland een suikerklontje liggen. Dat was ons huis in aanbouw: een houten skelet met piepschuim. Ja, we hebben als jong stel ons eigen huis gebouwd; een lang gekoesterde droom bleek na wat uitzoekwerk gewoon haalbaar. Misschien vind ik dat nog wel het leukste eraan, dat als je out of the box denkt, je dus zo ver kunt komen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijken flair 36

Ideale locatie

“We woonden in Nieuwland, een andere nieuwbouwwijk in Amersfoort-Noord. Eerst wilden we daar in de buurt blijven, maar daar kwamen geen nieuwe kavels vrij. We hadden ook niet echt haast, hadden het naar ons zin in een fijne buurt met leuke buren. Maar we zijn dol op architectuur en kijken op tv al die programma’s waarin mensen hun eigen huis bouwen. Dat wilden we zelf ook zo graag.”

‘De plek was ideaal, dus we besloten gewoon maar eens te kijken’

“Toen kwamen er in Vathorst kavels vrij: een duurzaam project waar zes nieuwbouwhuizen mochten komen die aan een aantal ‘groene’ voorwaarden moesten voldoen. Zo waren zonnepanelen een must en zouden we geen gasaansluiting krijgen. De kinderen zaten daar al in de buurt op school en dat de wijk dicht bij de snelweg ligt, was een voordeel voor Gerben, die vaak op pad moet. De plek was ideaal, dus we besloten gewoon maar eens te kijken. Omdat de huizenmarkt niet liep, hadden we alle tijd.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Zeecontainers

“Zo konden we goed onderzoek doen naar alle mogelijkheden, voordat we gingen tekenen. Want een cataloguswoning naar eigen smaak laten bouwen, was voor ons gewoonweg te duur. Aan een huis bestaande uit alleen maar zeecontainers wilden aannemers niet beginnen. Het was destijds wel bekend in Australië en Amerika, maar hier nog niet. Dus werd het een mix: twee zeecontainers en de rest werd gebouwd van een houten frame en piepschuim.”

‘We gingen gewoon ons eigen huis bouwen!’

“Daar hadden we eerst wel bedenkingen bij, hoor. Piepschuim? Vliegen we dan niet bij het eerste zuchtje wind de lucht in? Maar we werden al snel overtuigd door het zien van bestaande projecten. Samen met Bouwzelfeenhuis zijn we toen aan de gang gegaan en niet veel later werd onze bouwaanvraag goedgekeurd. We gingen gewoon ons eigen huis bouwen! Zo gaaf! En wonder boven wonder verkochten we ons huis ook nog eens binnen een week. Het avontuur kon beginnen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Voldaan gevoel

“We lieten twee zeecontainers op de kavel zetten, als tijdelijke woning. Die zouden later dus in de bouw betrokken worden. We hebben ze snel woonklaar gemaakt, zodat we tijdens het bouwen altijd in de buurt waren én we geen dubbele woonlasten hadden. We hebben het hele huis zelf ontworpen. Het kubistische is duidelijk ontstaan door de twee zeecontainers, maar eigenlijk hebben we het huis van binnen naar buiten ontworpen. Ik wilde heel graag een grote leefruimte om te eten en te wonen, dus de keuken, woonkamer en eettafel, alles moest bij elkaar. Behalve de tv trouwens, die wilde ik dan wel weer apart. Dat de wasmachine en droger beneden stonden vond ik ook een pre, dus tekenden we een waskoker in het ontwerp om wasgoed van boven naar beneden te gooien.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Eén opmerking

“Toen we het voorstel – dat we overigens gewoon op de iPad hebben geschetst – aan de architect lieten zien, had ie maar één opmerking: een extra deur plaatsen, zodat we niet alleen door de pui naar binnen en buiten zouden kunnen. Nou, dat vonden we eigenlijk een compliment. Zo hebben we dus heel wat architectkosten bespaard. We hebben anderhalf jaar over alle voorbereidingen gedaan, maar de cascobouw was in tweeënhalve week gepiept. Het was dan ook wel écht casco. Gerben en ik namen vijf weken vrij en hebben alles samen gedaan, na die vijf weken ook nog in de avonduren. Alle elektra hebben we zelf aangelegd, we hebben muurtjes gebouwd. Op een gegeven moment kon ik geen schroef meer zien. Maar o, wat geeft het een voldaan gevoel.”

Lees ook
Binnenkijken in een Zweeds zomerhuis: ‘Ik zit het liefst aan de eettafel, vanuit daar heb je zicht op de zee’

Interieur op de groei

“Qua smaak zitten Gerben en ik gelukkig op dezelfde lijn. Zo gingen we unaniem voor een gietvloer beneden en wilden we veel meubels uit het oude huis niet meer. De inrichting is langzamerhand ontstaan. Voor mijn werk ben ik altijd met interieur bezig en ik ben gek op de mix van enorm strak met oud. Zodat het huis veel karakter heeft, ondanks dat het nieuwbouw is. Daar houd ik van. De chesterfieldbank tikte ik al op de kop toen het huis nog niet eens af was. De rest is er een beetje omheen gegroeid. De meiden waren hier ook meteen thuis, omdat we er met elkaar leefden terwijl we aan het bouwen waren. Het was direct heel eigen. Gerben wil al weer aan een nieuw project beginnen, maar ik geniet nog volop van dit huis. Maar… zeg nooit nooit.” binnenkijken binnenkijken binnenkijken

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 36-2020. Deze editie ligt t/m 8 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Mirjam Rosema-Verhulst | Fotografie: Muk van Lil