Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken in een voormalige dokterswoning: ‘Het werd echt een familiehuis’

Binnenkijken in een voormalige dokterswoning: ‘Het werd echt een familiehuis’

Binnenkijken in een voormalige dokterswoning: ‘Het werd echt een familiehuis’

Eigenlijk vond Maaike de voormalige dokterswoning in Middelie maar lelijk. En ook de tuin vond ze niks. Tot ze in de woonkamer stond en het uitzicht zag.

Binnenkijken bij…

  • Wie: Maaike Bouman (58, runt met haar dochter woonwinkel Ojdå Vintage in Alkmaar) en Ibo Souwer (60, huisarts)
  • Wat: jaren 50-bungalow
  • Waar: Middelie, Noord-Holland
  • Grootte: 150 m2

“We woonden in de Watergraafsmeer in Amsterdam, toen we besloten op zoek te gaan naar een ander huis,” vertelt Maaike. “Ibo was net afgestudeerd als huisarts en wilde graag een praktijk beginnen buiten de stad. In Middelie vonden we een huisartsenwoning met een praktijkruimte eraan vast. Het huis was ooit begonnen als bungalow, maar door de jaren heen waren daar steeds stukjes aan- en opgebouwd, waardoor het nu een rommeltje bij elkaar was met gangen, hoekjes en kleine kamers. Ik vond het heel lelijk. Toch gingen we ervoor. Het huis was groot en vanuit  de woonkamer bleek het uitzicht onweerstaanbaar.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijken dokterswoning 1

De grote verbouwing

Er zaten voordelen, maar ook nadelen aan de dokterspraktijk aan huis. De patiënten kwamen weliswaar via een andere ingang de wachtkamer binnen, maar moesten wel in huis van het toilet gebruikmaken. “Na zeven jaar kwam het oude kruisgebouw in het dorp vrij. We besloten de praktijk van Ibo daarnaartoe te verhuizen. Toen hebben we hier de benedenverdieping verbouwd. Alle gangetjes, de hokjes en alle hoekjes veranderden in grotere, meer open ruimtes. Het huis werd echt een familiehuis.”

Vintage liefde

“Mijn liefde voor oude spullen begon al toen ik op kamers ging in Amsterdam. Ik ben heel graag met het interieur bezig, maar nooit met dure spullen. Tien jaar geleden kreeg ik borstkanker. Ik werkte in het onderwijs, maar na die periode besloot ik het roer om te gooien. Ik begon samen met mijn dochter een winkel met vintage meubels en accessoires. Het is het leukste wat ik ooit heb gedaan.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijken dokterswoning 2

Niet consequent

“Hoewel ik periodes heb waarin ik dat minimalistische Scandinavische mooi vind, hou ik van kleur in huis. Maar ik ben totaal niet consequent in mijn kleurgebruik. Het ene moment bedenk ik dat geel absoluut niet in het interieur past, het volgende moment zet ik er een gele lamp neer.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘We zochten een bovenwoning, maar vonden een benedenwoning mét tuin!’

Een krijgertje

Het interieur van Maaike hangt aan elkaar van toevalstreffers. “In de hal staat een oude kast van de buurman. Hij riep me vanuit zijn auto: ‘Jij houdt toch van oude spullen?’ Bleek er een heel oude kast, uit elkaar gehaald, in zijn auto te liggen. ‘Misschien is het wat voor jou?’ Het was even puzzelen, maar eenmaal in elkaar bleek het zo’n leuke kast te zijn, met van die bolpoten en een kuif bovenop. Als ik hem niet uit die auto had gehaald, was hij naar de stort gebracht. Nu hangen de jassen erin. Dit is exact hoe ons interieur ontstaat. Ik kom iets tegen, vind het leuk en kijk waar het ’t beste past. Het lukt altijd.”

Meer zien? In Flair 22-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 8 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijken dokterswoning 3

Tekst: Monique Butter | Fotografie: Henny van Belkom