Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken in een oude pastorie: ‘De sfeer wordt bepaald door de originele elementen van het huis’

Binnenkijken in een oude pastorie: ‘De sfeer wordt bepaald door de originele elementen van het huis’

Binnenkijken in een oude pastorie: ‘De sfeer wordt bepaald door de originele elementen van het huis’

Jan en Marlies kochten de oude pastorie in het dorp waar Marlies opgroeide. In een jaar toverden ze de versleten woning om tot een licht en sfeervol droomhuis. Een enorm project met een verbluffend eindresultaat.

Binnenkijken bij…

  • Wie: Marlies Does (38, stylist), Jan Peerdeman (38, relatiemanager key accounts), Pom (11), Charlie (8) en Phie (2)
  • Wat: oude pastorie
  • Waar: Hauwert
  • Grootte: 390 m2

Hij was een beetje mysterieus, de oude, enorme pastorie naast het witte kerkje in het dorp waar Marlies opgroeide. “Ik heb me altijd afgevraagd wie er woonde, hoeveel kamers er waren en hoe het er vanbinnen uitzag. De prachtige ramen, het hoge dak en het grote oppervlak spraken echt tot mijn verbeelding.” Er jaren later zelf gaan wonen, dát was een heel ander verhaal. “Om eerlijk te zijn waren we niet zo gecharmeerd van het verwaarloosde pand. Maar toen het te koop stond, besloten we toch een kijkje te nemen. Binnen werd ons vermoeden bevestigd: het zou veel werk zijn om er iets van te maken en de vraagprijs lag ver boven ons budget. We besloten verder te kijken.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker 4

Tien kamers

Zo belandde het stel in een ruim nieuwbouwhuis in een leuke buurt. Maar de gedachte aan de pastorie liet ze niet los. Anderhalf jaar geleden besloten Jan en Marlies nog eens naar de foto’s te kijken. Het pand stond nog steeds te koop en de vraagprijs was inmiddels gezakt. “We bespraken de mogelijkheid dat zo’n kans ooit weer voorbij zou komen. Die leek nihil, dus deden we een bod.” Daarna ging het snel. Het bod werd aanvaard en ineens waren ze eigenaar van een verwaarloosd huis met tien kamers en een enorme tuin.

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker 3

Lange dagen hard werken

Met veel hulp van vaders, vrienden en meer familie werd er ruim een jaar geklust. “In die tijd zijn alle plafonds vervangen, de muren gestuukt en geverfd, de ramen, keuken en badkamer gerenoveerd en zijn alle elektra en sanitair gerepareerd.” Voor het interieur had Marlies een duidelijk plan. “Met een beetje hulp van Pinterest heb ik voor elke kamer een inspiratiebord gemaakt met kleuren en meubels die ik wilde gebruiken en de sfeer die ik in gedachten had. Een groot deel van die sfeer wordt gecreëerd door de originele elementen van het huis, zoals het ingebouwde bed in de slaapkamer van onze zoon. Het is een enorm succes als kinderen langskomen en blijven.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker 2

Beste plek van het huis

Door de grote oppervlakte van de keuken was het een uitdaging deze ruimte in te delen en die gezellig en comfortabel te maken. “We wilden een keuken waar we kunnen zitten, eten en afspreken met vrienden en familie. Overdag is het de plek waar we het meest zijn. ’s Avonds is onze woonkamer favoriet. Die is niet groot, maar er staat een houtkachel, een zachte bank en als je de luiken sluit is de sfeer fijn.” Het laatste project was het leefbaar maken van de grote zolder. “Die hebben we nu ingericht als werkruimte. Voorlopig kunnen we vooruit en genieten we van wat we hebben bereikt.”

Meer zien? In Flair 24-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 22 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijker 1

Tekst: Seline Seba | Beeld: Bart Brusse