Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken bij kunstenares Nanouk: ‘Ik wilde het huis graag in de oude stijl houden’

Binnenkijken bij kunstenares Nanouk: ‘Ik wilde het huis graag in de oude stijl houden’

Thuis & wonen
Binnenkijken bij kunstenares Nanouk: ‘Ik wilde het huis graag in de oude stijl houden’

Een huis waar al meer dan een eeuw niets aan is gedaan. Nanouk viel er als een blok voor. De sleetse muren vormen nu de perfecte achtergrond voor haar kunst.

Binnenkijken bij:

Wie: Nanouk Weijnen (47, beeldend kunstenaar, nanoukweijnen.com), Geert (47, zorgbegeleider en opknapper van oldtimers) en Moenza (12)
Wat: Oude arbeiderswoning uit 1892
Waar: Budel-Dorplein in Noord-Brabant
Hoe groot: 160 m2

Een werk-woonplek

“Een woonplek waar ik ook kon werken, dat was wat ik wilde,” vertelt Nanouk. “Ik zocht een huis met genoeg ruimte voor een atelier, want ik schilder en ben beeldhouwer. Toen stuitten we op deze fabrieksnederzetting uit 1892, opgezet door de gebroeders Lucien en Emile Dor. Deze woningen waren gebouwd voor de arbeiders van hun zinkfabriek.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijken

Niets aan gedaan

“Het zijn kwadrant-woningen (steeds vier woningen in één blok, gebouwd om een hoek, red.) met een voortuin van duizend vierkante meter. Die tuinen zijn zo groot, omdat de fabriekswerkers hun eigen eten moesten verbouwen. Zo’n huis in een hoek én split level betekent veel muren: perfect om mijn kunst aan op te hangen. Bovendien was er ruimte genoeg voor een atelier. In de tuin zou het mogelijk zijn dieren te houden en een garage te bouwen waarin Geert zijn oude Amerikaanse auto’s zou kunnen opknappen. ”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijken-2

Bijbehorende schrootjes

“Er stonden meerdere huizen te koop in dit wijkje, maar niemand was geïnteresseerd in deze woning. De man die er woonde, had er nooit iets aan gedaan. Precies de reden waarom ik juist voor dit huis viel. De andere woningen waren in de jaren zeventig verbouwd, inclusief bijhorende schrootjes.”

‘De originele deuren, bonte tegelvloeren, rommelige muren: ik vind ze prachtig!’

“In dit huis was echt álles nog origineel. De keuken bestond enkel uit een mini-aanrechtje, een badkamer en centrale verwarming ontbraken en er waren nauwelijks stopcontacten te vinden. Wel aanwezig waren de originele deuren, oude trappen, bonte tegelvloeren, rommelige muren en de greepjes aan de raamkozijnen: prachtig! Dit huis was een blanco canvas en dat is aan een kunstenaar wel besteed!”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijken-3

Flink verbouwen

“Moenza was één toen we verhuisden. Ze kroop gezellig door het stof, terwijl wij bezig waren met verbouwen. Ik denk nu: hoe combineerden we dat toen allemaal? We hebben een halfjaar heel hard doorgewerkt. Veel geld hadden we niet, dus we kochten alles via Marktplaats. Ik wilde het huis graag in de oude stijl houden.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijken-4

Lees ook
Binnenkijken in Lotte’s doorzonwoning: ‘Pas toen er meer kleur in mijn leven kwam, haalde ik kleur in huis’

Duivenpoep

“De meeste muren zijn gebleven zoals ze waren, alleen in de woonkamer en in de badkamer hebben we er een paar opnieuw laten stuken. Verder vervingen we de plafonds, nadat we in de keuken een lampje wilde ophangen en er rotzooi uit het gaatje naar beneden viel. Toen we op het zoldertje erboven gingen kijken, bleek het vól met duivenpoep te liggen. Víjf zakken met poep moesten we afvoeren.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 45-2020. Deze editie ligt t/m 10 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijken-5

Tekst: Mirjam Rosema-Verhulst, beeld: Ton Brouwer

Shoppen is altijd een goed idee