Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken in een unieke jaren 30-woning in Amsterdam: ‘We waren op slag verliefd’

Binnenkijken in een unieke jaren 30-woning in Amsterdam: ‘We waren op slag verliefd’

Binnenkijken in een unieke jaren 30-woning in Amsterdam: ‘We waren op slag verliefd’

Aan de voorkant hebben ze uitzicht op het water, aan de achterkant een zee van groen. Toch wonen Vera en Hans in hartje Amsterdam. “Dit is een unieke plek.”

Binnenkijken bij…

  • Wie: Vera de Ruijter (35, zelfstandig retail experience creator), Hans van Dijk (35, product owner bij Adidas) en Maeva (9 maanden)
  • Wat: jaren 30-benedenwoning
  • Waar: Amsterdam
  • Grootte: 70 m2 plus tuinhuis van 30 m2

Zeven jaar geleden gingen Vera en Hans op zoek naar hun eerste ‘grotemensenhuis’. “We woonden samen in een studentenappartement dat te klein werd. We hadden geen enorme wensenlijst, maar wilden wel graag in Amsterdam-West blijven wonen en droomden van een benedenwoning met een tuin.”

Er werden meerdere huizen bezichtigd, waardoor het stel ook ontdekte wat er niet bij hen paste. Andere buurten, huizen met een souterrain, appartementen op een derde of een vierde verdieping…  ze vielen stuk voor stuk af. Als een lot uit de loterij kwam deze benedenwoning, twee straten verwijderd van hun studentenwoning, op de markt. “We waren op slag verliefd. Het heeft een speelse indeling, met een ruime hal, mooie en suites en een grote tuin. Bovendien woon je hier heel vrij. Aan de voorkant kijken we uit op de vaart en aan de achterkant is het groen. De meeste balkons van de bovenburen zitten aan de andere kant, dus ook in de tuin is het rustig. Uniek in Amsterdam.”

Toefje goud

Hoewel het huis in ‘oké’-staat was toen ze het kochten, werd er toch het een en ander aangepakt. “We voerden het nodige schilderwerk uit. En we ontdekten dat de woning aardig in elkaar was geknutseld qua afwerking. De deuren hadden heel verschillende handgrepen en de stopcontacten waren allemaal anders.” Een jaar geleden werd er weer geklust. De keuken werd verbouwd en het huis kreeg een upgrade door in de hal een inbouwkast te maken tot aan het plafond.

Lees ook
Binnenkijken in een voormalige dokterswoning: ‘Het werd echt een familiehuis’

De sfeer in de woning doet Scandinavisch aan. Natuurlijke kleuren, strakke meubelen. “We kiezen er bewust voor grote elementen neutraal te houden en juist kleur te brengen met de details. Dus een offwhite keuken, maar dan met goudkleurige handgreepjes. Die greepjes zijn zo uitgezocht dat ze aan de binnenkant worden vastgeschroefd.
Als we ooit weer andere willen, kan dat. Zo kozen we ook voor de zandkleurige hoekbank in de woonkamer. Ik koop er liever een leuk kleed bij, dan dat ik een bank in een gekke kleur koop.”

binnenkijker

Extra leefruimte

“De tuin is een verlenging van ons huis. Dat we een tuinhuis wilden bouwen, stond meteen vast. In het begin was het vooral een gastenverblijf, maar sinds kort is het een fijne multifunctionele ruimte, waarin we kunnen slapen, werken en sporten. Zodra het weer het toelaat, zitten we buiten. De tuin staat vol met planten en potten, maar eigenlijk ben ik er niet veel mee bezig. De planten die je ziet, hebben we zeven jaar geleden gekocht. Ze worden steeds groter en wilder, dat imperfecte vind ik juist leuk. Zo geven ze een heerlijke sfeer.”

Meer zien? In Flair 23-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 15 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijker

Tekst: Monique Butter | Fotografie: Henny van Belkom