Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken in een opgeknapt, voormalig studentenhuis: ‘Het pand had nog alle originele details’

Binnenkijken in een opgeknapt, voormalig studentenhuis: ‘Het pand had nog alle originele details’

Binnenkijken in een opgeknapt, voormalig studentenhuis: ‘Het pand had nog alle originele details’

Dave en Tokes lieten zich niet afschrikken. Zij zagen het uitgewoonde studentenhuis als een pareltje. Met een beetje verbouwen – die keuken móést eruit – en veel verf in stoere kleuren op de muren, het houtwerk, de vloeren én de plafonds gaven ze hun monumentale appartement nieuwe charme.

Binnenkijken bij…

Wie: Dave Kay (42, projectmanager bij Edinburgh University), Tokes Sharif (31, keramist/pottenbakker bij Studio Brae)

Wat: benedenverdieping in een monumentaal pand uit 1886

Waar: Edinburgh, Schotland

Grootte: 98 m²

Opgeknapt studentenhuis

Ze huurden al een tijdje een woning op het terrein vlak bij dit monumentale pand. Tot hun grote verrassing ontdekten Dave en Tokes op een dag dat de benedenverdieping te koop kwam. Tot op dat moment was het altijd in gebruik geweest als studentenflat. “Een huis vinden met zo veel karakter, zoals hoge plafonds en andere originele kenmerken, dat ook een eigen voordeur heeft en een kleine voortuin, is geweldig.”

Dus maakte het de heren niks uit dat de verf op de binnenmuren afbladderde en het tapijt vol vlekken en brandgaten zat. O, en die keuken… nou ja. “Het was een twijfelachtig decor, laten we het daar op houden. Toch vond ik het geweldig,” zegt Tokes. Dus werden de muren en de plafonds geverfd in een kleur die recht deed aan de kroonlijsten, werden tapijten losgetrokken om de authentieke houten vloeren te ontdekken en werd langzaam maar zeker de historische woning in zijn oude glorie hersteld.

De tekst gaat verder onder de foto.

“Het meeste werk was cosmetisch. De structurelere veranderingen waren eerder een persoonlijke keuze dan noodzaak. Zo hebben we de keuken vergroot door vloeroppervlak terug te winnen dat als vaste kast was gebruikt. We hebben ook een nieuwe badkamer geïnstalleerd, de enige ruimte met vloerverwarming.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Alles blauw

In de woonkamer kregen de muren een lichtgrijze kleur en voor het plafond greep het stel naar aubergine. “We beseften al snel dat dat een slechte keuze was. De twijfel sloeg toe toen we het plafond voor de helft hadden geverfd. Maar we zouden er wel aan wennen.” Niet dus, een dag later wisten Dave en Tokes dat deze kleuren niet pasten en ontstond het idee om de vloer, wanden én het plafond in diep blauw te schilderen.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Speuren naar spullen

Dave en Tokes zijn altijd op zoek naar nieuwe accessoires, ook al hebben ze, zoals ze zelf zeggen, eigenlijk niets nodig. “Zelfs als we een wandeltocht maken door de Hooglanden stoppen we bij antiekwinkels. Hier doen we de beste vondsten en meestal goedkoper dan in de stad.” Maar ook tijdens reizen naar Indonesië, Marokko en India worden bijzondere items gevonden. Van kleine Marokkaanse tegels tot Indonesische peddels die van een visser werden gekocht. “De kunst is om ze dan thuis te krijgen.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Ik wilde een permanent vakantiegevoel creëren. Dat is gelukt’

Inmiddels woont het stel vijf jaar in het pand en is elke ruimte zorgvuldig aan-gepakt. Wat nu? “Of we moeten hier opnieuw beginnen, of we moeten een ander project zoeken om onze tanden in te zetten. Er zit niets anders op!”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 09-2021. Deze editie ligt t/m 9 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.