Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken bij een oud herenhuis in Utrecht: ‘Ik volg wel trends, maar veel spullen heb ik juist voor het leven’

Binnenkijken bij een oud herenhuis in Utrecht: ‘Ik volg wel trends, maar veel spullen heb ik juist voor het leven’

Thuis & wonen
Binnenkijken bij een oud herenhuis in Utrecht: ‘Ik volg wel trends, maar veel spullen heb ik juist voor het leven’

Als stylist heeft Martine altijd al helemaal in haar hoofd hoe de inrichting eruit moet gaan zien. En dan het liefst met meubels uit vervlogen tijden en mooie prints en dessins. “Ik zoek net zolang tot ik tegenkom wat ik wil hebben.” Flair mocht binnenkijken in hun herenhuis in Utrecht.

Binnenkijken bij…

Wie: Martine (48, stylist en eigenaar van 10interiors), Carl (55, salesmanager), Nils (16), Sten (14), Finn (13), Kaat (10) en hond Milou
Wat: een oud herenhuis uit 1900
Waar: Utrecht
Grootte: 150 m2

Van alle tijden

“We zijn een samengesteld gezin en waren op zoek naar een oud herenhuis met genoeg ruimte voor ons met onze vier kinderen, het liefst dicht bij het centrum van Utrecht. Het was vijf jaar geleden ook al een lastige markt, dus je moest er snel bij zijn, anders was het weg. We vielen meteen voor deze woning met z’n hoge plafonds, oude details, tuin op het zuiden en een voortuin van vier meter diep. Omdat de zolder ook hoog was, zagen we al helemaal voor ons dat we daar vier kinderkamers met hoogslapers zouden kunnen maken. Die hoogte geeft echt zo veel meer ruimte!”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijken herenhuis

Zelfontworpen hoogslapers

“Verder was de basis prima in orde en de keuken al naar onze wens. Carl en ik hebben samen het hele huis geschilderd, de zolderverdieping en badkamer hebben we laten verbouwen. Uiteindelijk zijn we toch nog twee maanden in de avonduren en weekenden bezig geweest. Van de twee kamers op zolder maakten we inderdaad vier kinderkamers met zelfontworpen hoogslapers die een timmerman in elkaar zette, plus een badkamertje aan het eind van de hal. Het is echt de kinderetage geworden met vrolijk behang en op de overloop een grote kist met een kussen op maat erop. Hierop kunnen ze gamen of een film kijken op de tv die boven het trapgat hangt.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijken herenhuis

Moodboards maken

“De kinderen mochten zelf meedenken over hun kamer, maar het maakte de jongens eigenlijk niet zo veel uit. Ik kon dus lekker m’n gang gaan met inrichten, want als stylist had ik natuurlijk allang al in m’n hoofd hoe ik het hebben wilde. Ter inspiratie kijk ik graag in woontijdschriften en interieurboeken en op Pinterest maak ik verschillende boards van mijn favoriete stijlen. Eigenlijk is dat altijd weer een mix van items uit verschillende periodes. Van art deco en mid-century tot designmerken van nu.”

‘Ik ben geen ochtendmens, dus de badkamer moest licht en rustig zijn’

“De badkamer was van top tot teen donkerbruin betegeld. En omdat ik echt geen ochtendmens ben, wilde ik er graag een frisse, lichte ruimte met veel groen van maken, waarin ik rustig kan wakker worden. Groen is nu een modekleur, maar ik was er altijd al fan van. Ik volg wel wat trends, maar veel spullen heb ik juist voor het leven. Ik houd van dingen die lang meegaan. Zo hebben we veel vintage meubels van de kringloop, van Marktplaats en van veilingen, maar ook van mijn oma’s en andere familie. Niet in te wisselen en met zorg uitgezochte spullen dus.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijken herenhuis

Niet voor een seizoentje

“Dat zijn de eetkamerstoelen van Hay, die ik nieuw kocht, ook. Die koop je voor de lange termijn, niet voor een seizoentje. Verder laten vooral de schilderijen, boeken en kussens mijn stijl zien. De meeste schilderijen had ik al toen we hier kwamen wonen, maar ik vul m’n collectie nog steeds wel aan. Nu hangen ze als in een galerie, maar ik probeer accessoires ook te rouleren. Als ik iets leuks nieuw heb, doe ik ook weer wat weg. Dan maak ik er iemand anders blij mee of ik verkoop het op Marktplaats. Verder houd ik erg van dessins en patronen. We hebben vier verschillende dessins behang in huis; in de slaapkamers, hal, overloop en studeerkamer. Ik heb daar ook uitgebreid naar gezocht.”

‘Als ik iets leuks nieuw heb, doe ik ook weer wat weg’

“Ik had iets in m’n hoofd en toen ik het eindelijk online vond, heb ik ze meteen besteld. Eigenlijk doe ik dat altijd: ik neem de tijd en zoek net zolang tot ik precies tegenkom wat ik wil hebben. Ik sluit wat dat betreft geen compromissen. Overigens heb ik alleen het behang online besteld, de rest wil ik in het echt zien en voelen. Ik vind het ook altijd leuk spullen van een reis mee te nemen, spullen met een verhaal. Dat je, als je ernaar kijkt, denkt: o ja, toen waren we daar en daar…”

Keuken

De keuken was oorspronkelijk al helemaal naar Martines smaak.  “De uitbouw met een grote lichtkoepel zat er al. Aan een kant reiken de inbouwkasten tot het plafond. Heerlijk die ruimte. In de onderste kasten zit nog steeds veel speelgoed. De grote keukenvloer leent zich uitstekend voor legobouwwerken, Playmobil en knutselwerkzaamheden. Alhoewel de jongens tegenwoordig eerder horizontaal met een schermpje op de bank te vinden zijn.”

De tekst gaat onder de foto.

binnenkijken herenhuis

Comfortabel

“We hebben alle vloeren wit geschilderd. Daarop komen de houten meubels mooi uit. Omdat ik niet van minimalistisch houd en veel spullen heb, hebben we ervoor gekozen de muren spierwit te houden of een vergrijsde tint te geven, anders wordt het echt te druk. Ook in onze slaapkamer heb ik het wat zachter gehouden. De gebloemde sprei op bed heb ik ooit uit New York meegenomen, hij paste nauwelijks in mijn koffer, maar ik wilde ’m per se hebben.”

Lees ook
Binnenkijken in een zelfgebouwd huis: ‘We hebben het huis van binnen naar buiten ontworpen’

Heerlijk (heren)huis

“Alles bij elkaar is het een heerlijk huis. En ook al is het oud, het is altijd comfortabel. In de zomer is de zolder heet, maar daar hebben we nu airco’s, en in de winter is het behaaglijk met de ingebouwde kachels in de schouwen en de traplopers tegen koude voeten. En we hebben allemaal een eigen fijne kamer.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 40-2020. Deze editie ligt t/m 6 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijken herenhuis

Tekst: Mirjam Rosema-Verhulst, Fotografie: Lucie Beck

Shoppen is altijd een goed idee