Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Ik ben dol op spullen met een geschiedenis, die een verhaal vertellen’

Binnenkijker: ‘Ik ben dol op spullen met een geschiedenis, die een verhaal vertellen’

Thuis & wonen
Binnenkijker: ‘Ik ben dol op spullen met een geschiedenis, die een verhaal vertellen’

Een charmante plek in het oude hart van Dordrecht mét een mooie tuin. Claire en haar gezin genieten er nog maar even van: nu ze opnieuw zwanger is, gaan ze op zoek naar een groter huis.

Wie: zwangere Claire MacNeilage (37, singer-songwriter, ontwerper, illustrator, stylist, eigenaar vintage interieurwinkel Bluebirds in the Backyard), Angus MacNeilage (37, studeerde rechten en filosofie, mede-eigenaar Bluebirds in the Backyard), Matthew Jesse Lee (7).
Wat: Een gelijkvloers appartement uit 1892, met een tuin.
Waar: Dordrecht
Grootte: 60 m2
Sinds: 2012

Claire is in de wolken en Angus ook, haar man met wie ze net is getrouwd in zijn thuisland Zimbabwe. Ze is zwanger, gefeliciteerd! Maar oeps, hoe zit het met het huis? Met slechts zestig vierkante meter is het huis niet groot genoeg voor een gezin van vier. “We zullen hier de komende maanden blijven,” lacht Claire, “maar ja, we hopen een grotere plek te vinden die bij ons past. Ik ben dol op dit huis, een charmante plek in het historische hart van de stad, op de begane grond met een prachtige tuin.”

Licht en pastel

Kort na haar scheiding verhuisden Claire en haar zoon in 2012 van een groot huis met een atelier en muziekstudio naar dit kleine huurhuis. “Ik moest snel een plek vinden, en viel meteen voor de nostalgische, gezellige sfeer van dit oude gebouw. Ik was ook meteen verliefd op de tuin, ook al was die helemaal overwoekerd.” Die tuin is inmiddels een klein zomers paradijs, met bloeiende hortensia en scharrelende kippen die dagelijks verse eieren leveren.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker tuin

Ze pakte het interieur grondig aan , schilderde het wit en licht omdat het zo donker was. Ook de meeste meubels maakte ze wit of in pastelkleuren – Claires favoriet. Zelfs de koelkast werd behandeld met poederachtig roze. De standaard keukenkastdeuren van het huurhuis verving ze door gordijnen van natuurlijk linnen, en saaie ladefronten door stevige, gebruikte houten planken. Een vintage kachel werd geïnstalleerd en wandkasten werden verwijderd om ruimte te geven aan een wandrek met pastelkleurig servies en keukengerei.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker keuken

Twee vintage kasten – het kleinste geverfde zachtroze – scheiden de open keuken van de woonkamer en creëren een meer besloten en gezellige sfeer in beide ruimtes. “Mensen stonden nogal sceptisch tegenover dit idee van twee verschillende kasten die als scheidingswand dienen. Maar ik ben behoorlijk koppig. En kijk wie gelijk kreeg…”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker tafel

Perfecte imperfectie

Na een fan te zijn geweest van de interieurstijlen country white en granny chic, beschrijft Claire haar voorkeur nu als bohemian vintage in pastels. Ze is dol op vintage meubels en accessoires, waarvoor ze door tweedehandswinkels slentert en rommelmarkten in België en Frankrijk afstruint. “Vintage zal altijd een deel van mijn leven zijn. Ik ben dol op spullen met een geschiedenis, die een verhaal vertellen. En ik denk dat ze een zekere nonchalance toevoegen aan het interieur. Ik houd niet van vlekkeloze perfectie.”

De tekst gaat verder onder de foto

Binnenkijker radio

Toch zijn een paar items speciaal voor haar: twee jaren 50-radio’s die zijn gerepareerd en het dus nog steeds doen, een oude lamp die ze van een vriend cadeau kreeg en de seventies pauwstoel. “Het heeft heel wat tijd gekost om dit exacte model te vinden.” Ze houdt van een armoedige stijl, maar als het gaat om styling en decoratie, is Claire nauwkeurig en precies, altijd op zoek naar evenwicht: niet te stevig, niet te romantisch, niet te armoedig. “Hier wordt weinig spontaan gedaan, het is allemaal goed doordacht.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker stoel

Lees ook
Binnenkijker: ‘We houden ervan dat we elkaar overal in huis kunnen horen en/of zien’

Gaan er dingen veranderen nu haar gloednieuwe echtgenoot Angus bij haar is ingetrokken? “Hij houdt ook van vintage en hoewel hij de voorkeur geeft aan primaire kleuren, is hij ook oké met mijn pastels. Hij respecteert mijn wens om het huis te versieren, daar hebben we het uitvoerig over gehad voordat hij verhuisde. Want weet je, deze stijl zit in mijn bloed.”

Binnenkijker gitaren

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 12-2020. Deze editie ligt vanaf 18 t/m 24 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Monique van der Pauw | Beeld: Ton Bouwer

Shoppen is altijd een goed idee