Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > BEWEZEN: Vertrouw niet op de vijfsecondenregel als je eten laat vallen

BEWEZEN: Vertrouw niet op de vijfsecondenregel als je eten laat vallen

BEWEZEN: Vertrouw niet op de vijfsecondenregel als je eten laat vallen

Als je eten op de grond laat vallen, heb je zogezegd 5 seconden de tijd om het op te rapen. Duurt het langer, dan zitten er te veel bacteriën op en mag je het niet meer opeten. De vijfsecondenregel word je met de paplepel ingegeven, maar zou nu volgens de wetenschap niet te vertrouwen zijn.

Zo hebben enkele wetenschappers aan de Rutgers University in het Amerikaanse New Jersey ondervonden dat bacteriën zich al na minder dan een seconde kunnen verspreiden. “De vijfsecondenregel is een voorbeeld van oversimplificatie van wat er werkelijk gebeurt wanneer bacteriën zich verplaatsen van het grondoppervlak naar voedsel,” zegt hoofdonderzoeker Donald Schaffner. Na 5 seconden zouden er dus al énorm veel bacteriën zijn overgedragen, maar het zou ook afhangen van het soort voedsel en de ondergrond. Etenswaren met veel vocht zouden sneller bacteriën opvangen dan andere etenswaren. Zo werd een experiment uitgevoerd waarbij men een stuk watermeloen, een stuk brood en enkele snoepjes op de grond laat vallen. Dit testten ze telkens op 4 verschillende materialen: namelijk op een stalen, keramische, houten en stoffen ondergrond.

Wat blijkt? De watermeloen slorpte de bacteriën énorm snel op omdat deze rijk is aan vocht. “Bacteriën hebben geen beentjes en verplaatsen zich met behulp van vocht”, zegt Schaffner. “Zo zal voedsel dat op tapijt valt minder snel besmet raken dan bijvoorbeeld voedsel op een tegelvloer of een ondergrond uit roestvrij staal.”

Lees ook:

Bron: Het Nieuwsblad