Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bewezen: jetlag zwaarder voor vrouwen dan voor mannen

Bewezen: jetlag zwaarder voor vrouwen dan voor mannen

Bewezen: jetlag zwaarder voor vrouwen dan voor mannen

Waarom voel jij je na een lange vlucht richting een andere tijdzone zo slap als een pot gaargekookte noedels, terwijl je mannelijke metgezel al fris en fruitig op pad wil gaan?

jetlag

Geen zorgen, het ligt niet aan jou – vrouwen reageren nu eenmaal slechter op lange vluchten en het bijkomende gerommel in het dag- en nachtritme. Dit stellen slaaponderzoekers van de Universiteit van Surrey (Engeland).

Voor het onderzoek sloten zij 16 mannen en 18 vrouwen op in een slaaplaboratorium. De proefpersonen hadden geen idee hoe laat het buiten was. Licht en donker waren zo ingesteld dat een etmaal in het lab 28 uur duurde. Uit de tests kwam naar voren dat het geheugen, de motoriek en het concentratievermogen bij vrouwen harder achteruit ging dan bij mannen. De vrouwen waren daarnaast ook vermoeider en hadden meer last van een slecht humeur (‘kun je álsjeblieft gewoon even twee minuten je mond houden!?’). jetlag2

 

Voedselverbranding en bloeddruk
Al langer is bekend dat nachtdiensten en jetlags een negatieve invloed kunnen hebben op lichaamsprocessen zoals voedselverbranding en bloeddruk. Maar dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen, dat is nieuw volgens de onderzoekers. Dus mocht je er tijdens je eerstvolgende trip meer last van hebben dan je man? Dan weet je nu in ieder geval waar dat aan ligt.

 

Lees ook:

Bron: Libelle.nl