Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > BEWEZEN: je hond begrijpt wel degelijk wat je zegt

BEWEZEN: je hond begrijpt wel degelijk wat je zegt

BEWEZEN: je hond begrijpt wel degelijk wat je zegt

Wij wisten het al langer, maar nu is het ook officieel bewezen: honden kunnen wel degelijk verstaan wat je tegen hen zegt.

Volgens een studie aan de ‘Eotvos Lorand University’ in Boedapest kunnen honden zowel woordenschat als intonatie van de menselijke spraak herkennen. Het blijkt dus dat honden, net als mensen, de verschillende hersenhelften gebruiken om woordenschat en intonatie te begrijpen, en deze twee combineren om de betekenis te achterhalen.

Hongaarse hondenwetenschappers trainden 13 honden om in een MRI-machine te klimmen en stil te blijven zitten terwijl de onderzoekers met hen spraken. Daarvoor gebruikten ze verschillende woorden en intonaties – soms positieve met een positieve intonatie, soms nonsens met een positieve intonatie, en soms enkel positieve woorden zonder intonatie.

Wat bleek nu? De linkerhersenhelft van de honden pikte de betekenis van de woorden op, onafhankelijk van de intonatie, en associeerden die met een positieve of negatieve ervaring. Een beetje hetzelfde principe als bij de mens. Intonatie werd opgenomen door de rechterhersenhelft, opnieuw: net zoals bij mensen. Wanneer positieve woorden op een positieve toon gezegd werden, was het jackpot. In de video hieronder zie je hoe het werkt.

Lees ook:

Copyright: Elke Spelters