Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bespaar je nou echt geld door de verwarming ’s nachts uit of laag te zetten?

Bespaar je nou echt geld door de verwarming ’s nachts uit of laag te zetten?

Bespaar je nou echt geld door de verwarming ’s nachts uit of laag te zetten?

De energieprijzen zijn tegenwoordig torenhoog. Veel mensen zetten daarom ’s nachts hun verwarming uit of lager. Maar is dit milieubewuster en scheelt het in je portemonnee of kun je beter constant één temperatuur aan houden? 

Isolatie van de woning

Of de warmte ’s nachts uit je huis gaat wanneer je de verwarming lager of uitzet is afhankelijk van de isolatie van je huis. Daarnaast speelt ook het temperatuurverschil tussen binnen en buiten mee. Is de isolatie in je huis slecht, dan kan het zijn dat je s’ochtends extra veel moet stoken om het warm te krijgen. Het is dan goedkoper om je verwarming ’s nachts aan te laten.

Ondanks een goed geïsoleerd huis gaat er altijd wat warmte uit je huis. Hierbij maakt het niet uit of de verwarming in de nacht wel of niet lager staat. Is het buiten heel koud? Dan gaat daar de warmte heen. Als de verwarming aan staat, dan wordt het erger. In verhouding gaat er dus meer warmte verloren in een warmer huis, dan een koud huis.

Verwarming aan of uit?

’s Nachts de verwarming helemaal uit zetten is ook niet slim. Mocht het de volgende dag koud zijn, dan duurt het langer voordat het huis is opgewarmd. Hoe snel een huis opwarmt is ook weer afhankelijk van de isolatie en de grootte van het huis. Bij veel huizen bespaar je energie als de verwarming de hele nacht op 15 graden staat. Bij vloerverwarming geldt ongeveer 17 graden als perfecte ‘spaartemperatuur’.

Bouwjaar

Hoe ouder je huis, hoe slechter de isolatie vaak is. Is de isolatie van een huis slecht dan kost het veel energie om een huis warm te krijgen. Woon jij in een huis dat gebouwd is vóór 1994, dan doe je er verstandig aan om s’nachts de thermostaat tussen de 5 en 7 graden te zetten. ’s Ochtends moet de verwarming dan wel een stuk meer stoken om het warm te krijgen. Toch kost het op deze manier minder energie.

Lees ook
Pas op: om deze reden zijn zoutlampen erg gevaarlijk voor je huisdieren

Heb je een wat jonger huis, dan kun je door de goede isolatie de verwarming het beste constant houden. Bij deze huizen is het verstandig om de thermostaat 2 tot 4 graden omlaag te zetten. Vriest het? Dan 1 tot 2 graden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images