Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Leuk die kerstboom, maar er zitten gemiddeld 25.000 insecten, mijten en spinnen in

Leuk die kerstboom, maar er zitten gemiddeld 25.000 insecten, mijten en spinnen in

Leuk die kerstboom, maar er zitten gemiddeld 25.000 insecten, mijten en spinnen in

Het is dé sfeermaker in huis tijdens de decembermaand: de kerstboom. Met ballen, slingers en lampjes maken we er een echte eyecatcher van, waardoor iets anders minder opvalt. Want wist je dat wanneer je een echte kerstboom in huis haalt, je daarmee ook een hoop insecten en andere beestjes adopteert? 

Uitdrogen

In de natuur wemelt het immers van de beestjes en een dennenboom is een aantrekkelijke plek om te overwinteren. Gelukkig komt er na dit ietwat smerige nieuws een feitje dat de kriebels wegneemt. De meeste beestjes houden het in onze goed verwarmde huizen namelijk nog geen dag uit, wat betekent dat we ons geen zorgen hoeven te maken. “Zowel de kerstboom als het huis zijn heel droog. En de meeste insecten leven niet van de boom, maar alleen erop”, legt Bjarte Jordal, hoofddocent entomologie van de Noorse Universiteit van Bergen, uit. “Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven.”

Mijtenallergie

Bovendien zouden de beestjes niet schadelijk zijn voor mens of meubilair, tenzij je een hevige mijtenallergie hebt, zo schrijft NU.nl. Het zou wel verstandig zijn om je huisdier onder de boom vandaan te houden, gezien de kans – hoe klein deze ook is – aanwezig is dat er een teek in de boom zit. Ook zou je moeten oppassen voor de takzuiger, een soort bladluis die een hardnekkige paarse vlek achterlaat wanneer je ‘m plet.

Hoeveel dan?

Uit onderzoek van de Universiteit van Bergen is ooit gebleken dat een kerstboom – hou je vast – 25.000 insecten, mijten en spinnen zou bevatten. Maar dat aantal is wel erg veel, aldus stadsecoloog Jan Doevendans tegenover RTV NoordOok heeft Jordal na afloop van het onderzoek aangegeven dat de kerstbomen die 25.000 bewoners hadden, wel echt tot de uitschieters behoren. Daar hoef je dus in elk geval niet bang voor te zijn. Wil je het aantal beestjes beperken? Schud dan de boom na aankoop goed uit en laat ‘m eventueel eerst een dag of twee in de schuur staan voordat je ‘m in de woonkamer zet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NUcheckt | Beeld: iStock