Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Recept – Aardbeienvlaai

Recept – Aardbeienvlaai

Thuis & wonen
Recept – Aardbeienvlaai

Hou jij van bakken? Op Flairathome.nl vind je elke week de ‘Bake van de week’. De ‘Bake van de week’ wordt speciaal geselecteerd door het Net5 programma Bake my Day en is elke week weer een ander verrassend recept voor een heerlijk baksel. Bake my Day is vanaf 7 april dagelijks te zien is op Net5 om 19.55 uur.

Bake-van-de-week-header

Bake van de Week – Aardbeienvlaai

 

Dit heb je nodig:

Bodem
1 zakje instant gist
100 ml volle melk, lauwwarm
200 g tarwebloem + extra om te bestuiven
2 el witte basterdsuiker
30 g boter, op kamertemperatuur
1 mespunt zout
1 eidooier

Banketbakkersroom
1 el maizena
300 ml volle melk
80 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
2 eidooiers

Vruchtenlaag
2 blaadjes gelatine
200 ml cassis (frisdrank)
750 g vers rood fruit, zoals aardbeien, frambozen of blauwe bessen

Keukenmateriaal
deegroller, taartvorm met losse bodem van 24 cm Ø ingevet met boter

Zo maak je het!

Begin met de banketbakkersroom. Roer de maizena los met een scheutje melk. Doe de rest van de melk met de helft van de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje bij de melk. Pak een beslagkom en klop de eidooiers hierin los met de rest van de suiker en het maizenamengsel. Verwijder het vanillestokje en schenk de hete melk, al roerend beetje bij beetje, bij de eidooiers in de beslagkom. Maak de pan schoon en schenk alles weer terug in de pan. Breng het al roerend op laag vuur aan de kook tot er een dikke vla ontstaat. Leg een stuk plasticfolie op de banketbakkersroom om velvorming te voorkomen. Laat het afkoelen.

Maak dan de bodem. Los de gist op in de melk. Doe de bloem in een ruime kom en maak er een kuiltje in. Schenk de melk erbij en voeg de suiker, de boter, het zout en de eidooier toe. Kneed alles in ca. 4 min. tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een schone kom, dek de kom af met een theedoek en laat 30 min. op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 190°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad zo dun mogelijk uit. Bekleed de taartvorm ermee en snijd het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de afgekoelde banketbakkersroom met een spatel over de bodem. Bak de vlaai in ca. 20 min. goudgeel en gaar. Laat de vlaai helemaal afkoelen op een rooster. Verwijder de vorm pas als de vlaai helemaal is afgekoeld.

Week de gelatine 5 min. in koud water. Verhit de cassis maar laat het niet koken, en los de gelatine erin op. Laat de gelei iets afkoelen.

Verdeel de schoongemaakte vruchten over de vlaai en schenk de gelei erover. Laat 15 min. opstijven in de koelkast.

Dit recept is ook terug te vinden in het bakboek van Bake my Day, dit verschijnt snel na de laatste uitzending.

Bekijk hieronder de aflevering van Bake my Day waarin de aardbeienvlaai gemaakt wordt.

Shoppen is altijd een goed idee