Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bewezen: piepjonge baby’s van 4 weken oud kunnen al goede humor herkennen

Bewezen: piepjonge baby’s van 4 weken oud kunnen al goede humor herkennen

Bewezen: piepjonge baby’s van 4 weken oud kunnen al goede humor herkennen

Humor is natuurlijk heel belangrijk in het leven. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor baby’s! Humor kan namelijk helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. Welke type humor baby’s het leukst vinden? 

Humor baby’s

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben gekeken naar de humorbeleving van baby’s. Ze onderzochten het gedrag van 700 kinderen uit verschillende landen. En wat blijkt? Piepjonge baby’s van vier weken oud kunnen al humor herkennen. Al blijkt dat de helft van de pasgeboren baby’s pas echt dingen grappig begint te vinden als ze twee maanden oud zijn.

Baby’s kunnen verschillende soorten humor leuk vinden, zoals fysieke, auditieve en visuele humor. Vreemde stemmetjes gebruiken, gekke bekken trekken of rare geluiden maken: het zijn allemaal manieren om je baby te laten lachen. Bij baby’s onder de één jaar zijn vooral reacties van andere mensen heel grappig. Bijvoorbeeld als je schrikt of een andere emotie uitvergroot. Ook het spelletje ‘kiekeboe’ werkt heel goed om je baby aan het lachen te maken.

Twee- tot driejarigen vinden vooral ‘onzinhumor’ grappig. Bijvoorbeeld als je zinnetjes verkeerd zegt, zoals ‘de kat doet tok’ of ‘de kip doet woef’. Aangezien kinderen rond deze leeftijd leren praten, zijn vooral gekke zinnen, woordspelingen en grove woorden perfect om je kind te laten schaterlachen.

Lees ook
Er is een ware babyboom gaande: recordaantal geboortes in 2021

Cognitieve vaardigheden

Humor is voor jonge kinderen heel belangrijk. Door te leren op basis van interactie met andere mensen, kunnen kinderen een gevoel voor humor ontwikkelen. Humor kan ook helpen om andere cognitieve vaardigheden, zoals bijvoorbeeld verbeeldingskracht, verder te ontwikkelen. Zeker in de eerste vier levensjaren is humor een ingewikkeld ontwikkelingsproces, zegt Elena Hoicka, hoofddocent aan de Universiteit van Bristol.

“Gezien het belang van humor in zoveel aspecten van het leven van kinderen en volwassenen, is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen die kunnen achterhalen hoe humor zich ontwikkelt”, vertelt ze verder. Ze wil daarom graag meer onderzoek doen naar hoe humor kinderen kan helpen op cognitief vlak, maar ook op sociaal gebied en in relatie tot mentale gezondheid.

Tijd voor een potje ‘Kiekeboe’ met je kleine spruit!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images