Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Huh: je autoruit moeten krabben als het niet eens vriest?

Huh: je autoruit moeten krabben als het niet eens vriest?

Huh: je autoruit moeten krabben als het niet eens vriest?

Je autoruit krabben is een van de rotste klusjes, vooral als je s’ochtends op tijd weg moet. Zelfs al de temperatuur buiten 4 graden aangeeft kan er soms een laagje ijs op je ruiten liggen. Heel frusterend, maar het is echt belangrijk goed je ruiten te krabben. Doe je dit niet, dan heb je kans op een boete. 

Geen vorst, maar toch krabben

Hoe kan het dat je soms je autoruit moet krabben zonder dat het vriest? Dat is best logisch. De temperatuur die de thermometer aangeeft of op apps en sites staan is gemeten op anderhalve meter hoogte. Regelmatig hoor je in weerberichten de term ‘vorst aan de grond’. De vorst wordt vaak gemeten op tien centimeter hoogte. Er is veel vaker vorst te meten op tien centimeter hoogte, dan anderhalve meter

Aan de grond 5 graden kouder

Kou trekt van onder naar boven. Als het s’nachts afkoelt dan is het vaak zo’n 5 graden kouder aan de grond dan op anderhalve meter hoogte.

Koude lucht

Naast de grond worden ook auto’s snel koud. De ruiten van de auto zijn vaak kouder dan de lucht. In een koudere lucht zit vaak minder vocht. Hierdoor ontstaan druppeltjes die de ruiten nat kunnen maken. Is de ruit vochtig en gaat het vriezen, dan is de kans groot dat er een ijslaagje ontstaat. Als dat gebeurt moet je krabben, ook als het op anderhalve meter nog niet aan het vriezen is.

Lees ook
Van deze kersttrends nemen we per direct afscheid: dit is er in 2021 helemaal hip

Luchtvochtigheid

Conclusie: het krabben van autoruiten is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur van de grond. Het kan ook zo zijn dat het vriest en je niet hoeft te krabben, ook dit heeft weer te maken met de luchtvochtigheid.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images