Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Beau-kijkers diep geraakt door Anna (19) over moeder met corona: ‘Ze is van top tot teen verlamd’

Beau-kijkers diep geraakt door Anna (19) over moeder met corona: ‘Ze is van top tot teen verlamd’

Beau-kijkers diep geraakt door Anna (19) over moeder met corona: ‘Ze is van top tot teen verlamd’

Ze schoof dinsdagavond aan tafel in ‘Beau’: de negentienjarige Anna de Marco, wier moeder besmet geraakt is met het coronavirus. Hanneke is zwaar getroffen en ligt inmiddels al zeven weken aan de beademing op de intensive care. Haar dochter vertelt het aangrijpende verhaal in de talkshow van Van Erven Dorens.

Anna de Marco in ‘Beau’

Anna vertelt in Beau over de situatie van haar moeder. Al aan het begin van de lockdownperiode raakte Hanneke besmet, toen het gezin er alles aan deed om hun Italiaanse restaurant in leven te houden. Ze begon toen te hoesten, waarna de familie besloot om de zaak voor een week dicht te gooien. Maar het ging al gauw van kwaad tot erger. “Na een paar dagen ging het heel erg snel bergafwaarts en lag ze heel ziek op de bank”, aldus de negentienjarige tegenover Beau van Erven Dorens. “Toen hadden we wel door dat het foute boel was.”

Uitgedroogd

Van de huisarts kreeg het gezin in eerste instantie te horen dat het milde klachten waren, maar een aantal dagen later was het niet meer houdbaar thuis. “Ze kreeg geen adem meer, ze kon niet meer naar boven, had extreme koorts. Op een gegeven moment droog je uit”, vertelt Anna.

Twee keer afscheid genomen

Uiteindelijk bleek dat Hanneke nog slechts 62 procent zuurstof in haar lijf had, wat betekent dat de medische hulp nog maar net op tijd kwam voor de moeder van Anna. “Normaal krijg je bij 92 procent al extra zuurstof toegediend”, legt de blondine uit. “Het had dus echt niet langer moeten duren tot er iemand ingreep. Ter plekke thuis op de bank kreeg ze meteen een zuurstofmasker op en is ze op een brancard meegenomen. Ik dacht nog wat ik mee zou mogen, maar dat was geen optie.” Daarna kregen de vader van het gezin en de twee dochters een enorme klap te verduren. “Toen zeiden ze: ‘Meneer De Marco en dochters, neem maar afscheid. We weten niet waar het heen gaat’. Vervolgens heb ik haar drie en een halve week niet gezien.” Even later zou Anna’s moeder in coma gebracht worden en kreeg het gezin per telefoon de kans om nogmaals afscheid te nemen van Hanneke. “Toen hebben we afscheid genomen en sindsdien geen contact meer gehad.”

Lees ook
Vaccin niet de enige uitweg uit coronacrisis: ‘Kan jaren duren voordat het geproduceerd kan worden’

Compleet verlamd

Inmiddels gaat het iets beter met Hanneke. “We hebben het idee dat ze wakkerder is, maar door de beademing kan ze niet spreken. Door haar ogen open en dicht te doen of tong uit te steken kan ze op een opdracht reageren en hebben we het idee dat ze bij kennis is”, vertelt Anna erover. Het virus heeft haar moeder niet meer, maar het is nog de vraag of er blijvend letsel is ontstaan. “Ze is op dit moment compleet verlamd van top tot teen en kan echt niks meer. Er zal dus eerst fysiotherapie moeten worden toegepast, voordat ze eventueel zelf weer iets kan doen. In hoeverre het terugkomt, weten de artsen niet. Of er blijvend letsel is in bijvoorbeeld de hersenen die zwaar zijn aangetast, moet ook blijken op het moment dat ze wakker wordt.”

De tekst gaat verder onder het fragment.

Krachtige meid

Kijkers van Beau zijn diep geraakt door het aangrijpende verhaal van Anna. Er wordt het meisje dan ook massaal een hart onder de riem gestoken. “Ademloos aan het luisteren. Wat een krachtige, mooie meid”, luidt een van de vele reacties op Twitter.

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard, Twitter | Beeld: still