Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Brok in je keel: man die 37 jaar onterecht vastzat blaast ‘AGT’-jury omver met auditie

Brok in je keel: man die 37 jaar onterecht vastzat blaast ‘AGT’-jury omver met auditie

Brok in je keel: man die 37 jaar onterecht vastzat blaast ‘AGT’-jury omver met auditie

Eens in zoveel tijd komt er een indrukwekkende auditie voorbij van de Amerikaanse talentenjacht America’s Got Talent. Ook deze week gaat er een video viral waarbij wij even moesten slikken. Niet alleen raakte de kandidaat ons en de rest van de wereld met zijn prachtige stemgeluid, ook zijn tragische en verdrietige verhaal komt kei- en keihard binnen.

Onterecht veroordeeld

Voordat de 59-jarige Archie Williams – die timide en strak in pak het podium op loopt – begint te zingen, vraagt de jury hem iets over zichzelf te vertellen. Wat volgt is ieders grootste nachtmerrie. In 1983 werd Archie als 22-jarige jongen opgepakt voor een verkrachting die hij niet had gepleegd. “Ik was een arme, zwarte jongen en ik had niet de middelen om mijn onschuld te bewijzen. Tijdens het proces kwam er geen enkele op de plaats delict gevonden vingerafdruk overeen met die van mij. Drie mensen verklaarden dat ik thuis was tijdens de misdaad, maar… er moest iemand boeten”, begint hij het verhaal dat ons onmiddellijk doet denken aan het ongelooflijke verhaal van The Central Park Five, waarvan de heftige miniserie When They See Us in 2019 een kijkcijferhit op Netflix was.

Nachtmerrie

Archie werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating en belandde in een gevangenis die bekendstond als één van de bloederigste instellingen in de Verenigde Staten. “Dagen werden weken, weken werden maanden, jaren en decennia. Het was een nachtmerrie.”

Nieuwe technologieën

Archie’s zaak werd in de jaren negentig opgepakt door het Innocence Project, die jarenlang streed voor zijn vrijlating. Begin 2019 konden door middel van nieuwe technologieën de vingerafdrukken van de crime scene vergeleken worden met andere afdrukken in de grote database. “Binnen enkele uren werden ze gematcht aan die van een serieverkrachter.”

‘De kans van m’n leven’

In maart 2019 kwam Archie na 37 jaar op vrije voeten en kon hij zijn droom achterna, meedoen aan America’s Got Talent. “Ik keek de show in de gevangenis en droomde dat ik daar ook aan mee kon doen. En nu ben ik hier. Dit is de kans van m’n leven”, aldus Archie, die vervolgens de zaal omver blaast met een emotionele vertolking van Elton Jonhs Don’t Let The Sun Go Down On Me.

Lees ook
Aangrijpend: de auditie van deze overleden America’s Got Talent-deelnemer

Om nooit te vergeten

De jury stemt unaniem: Archie is door naar de volgende ronde. Simon Cowell: “Dit lied zal voor mij nooit meer hetzelfde klinken nu jij het gezongen hebt. Het heeft een heel andere betekenis gekregen. En trouwens, je hebt een héle goede stem. Dit is een auditie die ik m’n hele leven zal blijven heugen.”

Bekijk hieronder de indrukwekkende auditie:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Telegraaf | Beeld: istock