Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Alweer blut aan het eind van de maand? Zó bespaar je op je uitgaven!

Alweer blut aan het eind van de maand? Zó bespaar je op je uitgaven!

Alweer blut aan het eind van de maand? Zó bespaar je op je uitgaven!

Vandaag ben ik broke, maar morgen ben ik rijk… Het welbekende liedje van Gers Pardoel heeft een aantal lyrics waaraan we ons allemaal wel kunnen relateren. Hou jij aan het eind van de maand nooit een centje over, en leef je de laatste dagen voor je salarisstorting op alleen maar left overs? Dan ga jij van deze tips heel blij worden!

Het kan namelijk ook anders. Niemand zegt dat jij drie paar nieuwe schoenen per maand moet kopen én iedere dag een grote iced latte moet bestellen op weg naar kantoor. Er ís een mogelijkheid om aan het eind van de maand normaal boodschappen te kunnen doen, zonder angstig te zijn voor de piep die iedereen vreest: die van een ontoereikend saldo. Dus. Veeg het stof van je kasboekje af, en neem het heft in eigen handen. Tijd om orde op zaken te stellen. You can do this!

Afbeelding via Giphy

Maak het inzichtelijk
De eerst stap in een goed uitgavenpatroon, is inzicht krijgen in wat je eigenlijk allemaal uitgeeft per week. Neem je schriften onder de loep, en zet op een rijtje wat je uitgaven en inkomsten zijn. Zodra je duidelijk hebt hoeveel geld er binnen komt en hoeveel je eigenlijk uitgeeft, zal het allemaal een stuk overzichtelijker worden. En eens je inzicht hebt in je eigen financiën, voel je je plots erg volwassen. En het geeft zelfs een kick wanneer je ziet dat die getalletjes ein-de-lijk eens in de plus staan!

Hallo lunchtrommeltje
Waarschijnlijk gaan jouw haren recht overeind staan bij het horen van het woord ‘lunchtrommeltje’. Maar think twice. Die uitgebreide lunch in de kantine is zeker lekker, maar kost je gemakkelijk 30 euro per week. Dat is 120 euro per maand! Probeer daarom zelf een lunchpakket samen te stellen, en schaf daarvoor een kek broodtrommeltje aan waarmee je wél gezien durft te worden. Geen tijd in de ochtend? No excuses, maak je lunch gewoon de avond van te voren klaar. Nog een leuke bijkomstigheid: je eigen eten klaarmaken is nog gezonder ook, want je weet precies wat je erin doet. Doei suikers en vette dressings: hoi grote salades!

No coffee, no workey
Nog zo’n uitgavenpatroon die er langzaam in is geslopen en waarbij je zult schrikken van het totaalbedrag. Al die koffie onderweg is lekker gemakkelijk, maar een duur grapje. Schaf een fancy koffiebeker aan en maak die cappuccino gewoon zelf! Kost je weinig tijd, maar scheelt je best wat geld. En bewaar die iced frappuccino van Starbucks als een traktatie voor jezelf in het weekend.

giphy (2)

Afbeelding via Giphy

Cash only
Door continu met je pinpas te betalen, heb je eigenlijk niet door hoeveel je uitgeeft. Je toetst alleen je code in en hoppa – die blouse is binnen. Pin dus op maandag een bedrag en gebruik alleen deze cash voor je boodschappen. Hierdoor heb je precies in de gaten hoeveel geld je besteedt aan je wekelijkse boodschappen, en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan bij de kassa.

Je geld ligt in je kast!
Carrie Bradshaw sprak de wijze woorden: ‘I like my money right where I can see it: hanging in my closet!’ Allemaal leuk en aardig, maar ons geld staat echt liever op de bank zodat we onszelf kunnen voorzien. Toch zit er wel een kern van waarheid in de uitspraak, want je hebt meer geld in je kast liggen dan je denkt. Al die kleren die je niet meer draagt kunnen zomaar een tweede leven krijgen. Marktplaats wordt je nieuwe beste vriend vanaf nu. Zet alle kleding, schoenen, tassen en sieraden die je niet meer draagt op de site – dat kan heel makkelijk vanaf je telefoon – en laat het geld maar binnenstromen!

Slim shoppen
Winkelen is écht niet meteen uit den boze. Maar doe het vanaf nu een tikkeltje slimmer! Nog voor de zomer goed en wel begonnen is, start de summer sale namelijk al. En in de wintermaanden geldt precies hetzelfde! Doe hier je voordeel mee, en koop pas in de uitverkoop je nieuwe bikini of winterjas. Scheelt je zo de helft van het originele aankoopbedrag!

giphy (4)

Afbeelding via Giphy

Abonnementen onder de loep
Kijk eens hoeveel abonnementen je hebt lopen. Hoeveel van die tijdschriften en kranten lees je nou echt? En je hebt al maanden niet gesport bij de sportschool… Maar de kosten voor deze dingen lopen gewoon door! Zeg dus ongebruikte abonnementen op. Want zo bespaar je al gauw drie tientjes per maand!

Net als vroeger
Stof je oude spaarpotje van vroeger af, en gooi hier al je kleingeld in. Die tien cent in je broekzak? Regelrecht dat spaarvarken in! En die losse muntjes in je portemonnee, kunnen er ook gewoon terecht. Nu lijkt dit in het begin een loze zaak, maar wacht maar tot je na een aantal maanden aan het tellen slaat. Geen grap: soms heb je binnen no time al honderd piek gespaard! En dat bedrag kun je dan leuk gebruiken voor iets wat al heel lang op je wishlist staat.

Lees ook: