Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Très bien: wie alcohol drinkt, spreekt een tweede taal gelijk een stuk beter

Très bien: wie alcohol drinkt, spreekt een tweede taal gelijk een stuk beter

Très bien: wie alcohol drinkt, spreekt een tweede taal gelijk een stuk beter

Merk jij ook dat als je een glaasje alcohol ophebt dat je veel beter een andere taal kan spreken? Dat zou kunnen kloppen, als we de wetenschap mogen geloven. 

Onderzoek

Voor het onderzoek bekeken Britse en Nederlandse onderzoekers 50 mensen die als moedertaal Duits spreken. De Duitsers studeerden allemaal aan de Universiteit van Maastricht. Ook maakten zij bekend dat ze weleens alcohol hadden gedronken voordat ze een examen maakten om te laten zien dat ze de Nederlandse taal goed beheersten.

Voor het onderzoek werd elke Duitse persoon gevraagd om een informeel gesprek te voeren van twee minuten. Voordat het gesprek begon kreeg de helft een glas water en de andere helft een drankje met alcohol. Hoeveel alcohol iemand kreeg, hing af van het gewicht van die persoon.

Alle gesprekken die werden gevoerd werden opgenomen. Later werden deze gesprekken beoordeeld door twee Nederlandstalige mensen. Zij wisten niet wie alcohol had gekregen en wie alleen water op had. Ook alle Duitse deelnemers werd gevraagd hoe zij het gesprek vonden gaan.

Eindresultaat

Uiteindelijk bleek dat de deelnemers die alcohol hadden gedronken vloeiender spraken. Als je kijkt naar woordenschat, grammatica en argumentatie waren de resultaten wel te vergelijken. Ook de deelnemers waren niet perse zelfverzekerder of meer tevreden over het gesprek door het drinken van alcohol.

Lees ook
Onderzoek: alcoholvrije wijn heeft net zoveel voordelen voor het hart als gewone wijn

Conclusie

De conclusie is dat een kleine hoeveelheid alcohol een positief effect kan hebben als je een vreemde taal moet spreken. Het is wel goed om te onthouden dat het maar om een kleine dosis alcohol gaat. Als iemand een hogere dosis gebruikt, zou het juist op een negatieve manier werken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | Beeld: Getty Images