Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Aha! Dit is dus de reden waarom jij geen koffieliefhebber bent

Aha! Dit is dus de reden waarom jij geen koffieliefhebber bent

Aha! Dit is dus de reden waarom jij geen koffieliefhebber bent

Verklaren jouw vriendinnen je regelmatig voor gek omdat je niet net zoals zij gemiddeld ten minste vijf bakken koffie naar binnen slurpt? Nu kan je ze eindelijk de les lezen – er is namelijk een heel logische reden waarom jij het goedje niet binnenkrijgt.

Met koffiedrinken lijkt het te zijn zoals met Justin Bieber: of je bent er helemaal hysterisch stapeldol op, of je moet er absoluut niets van hebben. Nieuw onderzoek toont nu aan dat dit niet met persoonlijke voorkeur te maken heeft, maar dat het is vastgelegd in je genen. Eindelijk duidelijkheid!

Koffiemetabolisme

De Universiteit van Edinburgh onderzocht 1200 mensen in Italië -hét koffieland bij uitstek- en bijna 1800 in ons eigen Nederland en hield hun koffiegedrag nauwlettend in de gaten. Wat blijkt? Er bestaat zoiets als een soort ‘koffiemetabolisme’ waardoor sommige mensen koffie beter én sneller verteren dan anderen.

coffee3

Het gen dat hiervoor verantwoordelijk is, heet het PDSS2-gen en mensen die dit gen niet bezitten, kunnen koffie maar lastig verteren. De deelnemers aan het onderzoek die het gen niet hadden, bleken inderdaad stukken minder koffie te drinken – in sommige gevallen zelfs helemaal niet.

Genen

Dus de volgende keer dat iemand jou semi-verwijdend toeroept: ‘Hè? Lust jij geen koffie?’ kun jij gewoon antwoorden: ‘Dat zijn mijn genen!’ We vragen of af of er ook een dergelijk Justin Bieber-gen is…justinbieber

 

Lees ook:

 

Bron: Scientific Reports via Teen Vogue, afbeeldingen via giphy