Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > AHA! Dus dit is de reden waarom sommige moeders zo veel posten op social media

AHA! Dus dit is de reden waarom sommige moeders zo veel posten op social media

AHA! Dus dit is de reden waarom sommige moeders zo veel posten op social media

Is het je ook opgevallen? Het Instagramaccount of de Facebookpagina van je vriendin is sinds ze moeder is geworden compleet getransformeerd. Weg zijn alle #OOTD #relationshipgoals #squadgoals en foto’s van lattes, gin-tonic in vissenkommen en natuurlijk de dagelijkse posts van maaltijden (#avocado). Die zijn allemaal vervangen door foto’s van haar pasgeboren kleintje uit elke mogelijke hoek.

Toegegeven, het is best een schattige baby, maar je weet na 734 foto’s wel hoe ‘ie eruitziet – jaja, slapend én wakker. Je vriendin – of misschien herken je jezelf wel in dit voorbeeld – is geen uitzondering op de regel. Bijna alle nieuwe jonge moeders zijn verslaafd aan het delen van foto’s van hun kroost op social media. Waarom is dat toch?

Onderzoek

Professor psychologie Sarah Schoppe-Sullivan (verbonden aan de universiteit van Ohio) onderzocht het fenomeen. Voor haar studie analyseerde ze 127 hoogopgeleide, werkende vrouwen in Ohio. Ze volgde hen vanaf het begin van hun zwangerschap tot het moment dat de baby was geboren en de paar weken die daarop volgden.

Van deze vrouwen postte 98 procent regelmatig foto’s van hun baby’s en 80 procent had zelfs een foto van de baby als profielfoto ingesteld. Professor Schoppe-Sullivan toonde in haar onderzoek aan dat het posten veel te maken heeft met de verwachtingen die de maatschappij heeft van moeders.

baby mom interesting

copyright: giphy

De vrouwen worstelen nog met het moederschap en willen het vooral zo goed mogelijk doen. Door regelmatig foto’s te posten zoeken ze bevestiging van hun omgeving. Hoe meer positieve reacties op een foto van hun schatje, hoe beter ze zich voelen. De keerzijde: één negatieve reactie zou ze direct erg onzeker maken.

Humeur

Schoppe-Sullivan: ‘Moeders kunnen behoorlijk onder druk staan om een rooskleurig plaatje van hun zwangerschap te schetsen, terwijl ze zich soms ook slecht of zelfs teleurgesteld voelen.’ Maar ja, het is nog steeds een beetje taboe om te posten: ‘Het moederschap is niet helemaal wat ik ervan verwacht had.’ Of: ‘Inderdaad, mijn baby is lief, maar godsamme, wat ben ik moe’. Het is natuurlijk logisch dat je het wonder van nieuw leven graag en vaak wilt vastleggen, en wilt delen met je omgeving. Alleen kan er dus soms ook een andere factor meespelen: onzekerheid. De psychologe adviseert moeders daarom om hun zelfvertrouwen over het ouderschap niet te laten afhangen van Facebook of een ander sociaal medium. Af en toe een post kan geen kwaad, maar vraag jezelf af: doe ik dit omdat ik de al die schattigheid simpelweg niet kan weerstaan of omdat ik eigenlijk aan het twijfelen ben over mijn ouderschap?

Lees ook:

Bron: Viral Thread