Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Aha! Dus daarom smaakt geroosterd brood zo anders dan een normale boterham!

Aha! Dus daarom smaakt geroosterd brood zo anders dan een normale boterham!

Aha! Dus daarom smaakt geroosterd brood zo anders dan een normale boterham!

Met een simpele boterham is niets mis, al kan-ie soms wel een beetje droog en saai zijn. Maar stop je diezelfde boterham in de broodrooster, dan smaakt-ie plots zoveel lekkerder! Hoe kan dat eigenlijk?

Wetenschap
Bereid je voor op een paar ingewikkelde termen en een stukje wetenschap. Ready? Het is namelijk zo, dat er bij het roosteren van een boterham sprake is van een ware ‘maillardreactie’. Niet gelijk in paniek raken, want het is gewoon een moeilijk woord voor een reeks chemische reacties die onder invloed van warmte optreden tussen de suikers en aminozuren in brood.

Nieuwe aroma’s
En dit heeft als gevolg dat er allemaal nieuwe aroma’s vrijkomen, waaronder het aroma ‘furanone’. Dit gecombineerd met warmte zorgt voor die heerlijke typische geur en smaak van geroosterd brood – waardoor het soms zelfs een beetje karamelachtig kan ruiken.

If science says so…
Natuurlijk kunnen we een koude sandwich op zijn tijd echt nog wel waarderen, maar is dit een teken van de wetenschap dat we massaal onze broodjes in de toaster moeten gaan gooien? Wij vinden een rondje roosteren in ieder geval niet erg, want er gaat weinig boven de geur van warm, geroosterd brood. Toch?

Bron: NSMBL

Lees ook: