Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De afwas afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet: must of onnodig?

De afwas afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet: must of onnodig?

De afwas afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet: must of onnodig?

Na het eten kan het voor eindeloze discussies met je partner zorgen: hij of zij wil de borden per se afspoelen voordat ze de vaatwasser in gaan, terwijl jij ervan overtuigd bent dat het niet nodig is. Maar wie heeft er nu gelijk?

Vaatwasser een handje helpen

Als jij de borden vies in de vaatwasser zet, ben jij degene die goed bezig is. Sterker nog, het is de enige goede manier om de vaatwasser optimaal z’n werk te laten doen. Grote resten als stukken pizza en dergelijke moet je natuurlijk wel in de prullenbak gooien voordat je de vaat in de afwasmachine doet, maar een restje saus hoef je echt niet eerst eraf te spoelen.

Te schone vaat

Zet je de afwas te schoon in de machine, dan kunnen de enzymen uit het wasmiddel nergens aan vastkleven. Het gevolg: het schoonmaakmiddel krijgt niet de kans om z’n werk te doen. Daarnaast zijn nieuwe vaatwassers een stuk slimmer geworden; uit onderzoek van Consumer Reports blijkt zelfs dat borden niet schoner worden als je ze eerst afspoelt.

Uitzonderingen

Je kunt borden, bestek en pannen het beste dus mét dat restje saus in de vaatwasser doen. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld een kom havermout gegeten als ontbijt? Spoel dat bakje dan wél eerst af als je de vaatwasser niet direct aanzet, anders blijf je met aangekoekte resten zitten en wordt je vaat dus niet schoon.

Lees ook
7 dingen die je nooit in de vaatwasser moet doen

Vaatwasser afkoelen

Als de vaatwasser eenmaal klaar is met draaien, kun je ‘m het beste eerst goed laten afkoelen voordat je ‘m gaat uitruimen. Dit heeft allemaal te maken met de bacteriën die zich opstapelen in het apparaat. Daarom moet je ‘m ook geregeld van binnen schoonmaken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: iStock