Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Koud buiten? 5 redenen waarom wandelen in de winter juist een heel goed idee is

Koud buiten? 5 redenen waarom wandelen in de winter juist een heel goed idee is

Koud buiten? 5 redenen waarom wandelen in de winter juist een heel goed idee is

Wandelen is harstikke goed voor je, dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Even elke dag een halfuurtje frisse buitenlucht heeft vele voordelen. Ook tijdens koude winterdagen is het fijn om even een ommetje te maken. Wij geven je 5 redenen waarom wandelen in de winter goed voor je is. 

1. Goed voor je humeur

Als het buiten koud is, heb je waarschijnlijk nul zin om naar buiten te gaan. Maar tijdens deze donkere winterdagen is het juist goed om even een wandelingetje te maken in de buitenlucht. In de winter hebben mensen vaak een gebrek aan vitamine D en gelukshormonen, die je normaal door de zon binnenkrijgt. De kans op een winterdip of depressie is daardoor veel hoger. Het is dus de hoogste tijd om even lekker te gaan wandelen, het liefst overdag, zodat je wat zonlicht kan meepakken. Je zult merken dat dit je humeur ten goede komt!

2. Verbeter je nachtrust

Als je een wandeling maakt voor je naar bed gaat, zul je merken dat je lekkerder slaapt. Waarom? Je spijsvertering werkt beter na beweging of inspanning en je darmen zullen dus minder energie verbruiken na een wandeling. Dit bevordert je nachtrust. Daarnaast is een wandeling het ultieme moment om even je hoofd leeg te maken of eventuele zorgen even te vergeten. Zo lig je later in bed niet de hele tijd te piekeren. Zowel in de winter als tijdens een ander seizoen is een wandeling een ideaal moment om met een vriendin bij te kletsen, via de telefoon of gezellig naast elkaar lopend.

3. Wandelen is goed voor je spieren en botten

Als het buiten koud is, is het heel verleidelijk om de hele dag binnen op de bank te chillen. En zeker nu we weer massaal thuiswerken, zitten we veel stil. En stilzitten is niet al te best voor je gezondheid. Zeker met de lagere temperaturen in de winter heb je de kans dat je spieren gauw stijf worden. Een dagelijkse wandeling houdt de boel lekker soepel én je krijgt vitamine D binnen, wat goed is voor de versterking van je botten.

4. Je verbrandt calorieën

Als je dacht dat je intensief moet sporten om calorieën te verbranden, dan heb je het mis. Met een wandeling van ongeveer 5 kilometer verbrand je al circa 240 calorieën. Zeker als je in de winter gaat wandelen, moet je lichaam harder werken om je warm te houden. Ook neemt de kans op obesitas af met ongeveer 50 procent als je dagelijks een uurtje beweegt. Gewoon lekker wandelen dus als je niet zo’n sportfanaat bent!

Lees ook
Déze vijf sporttrends gaan we terugzien in 2022

5. Bevordelijk voor hart- en bloedvaten

Niet alleen je spieren en botten zullen in betere staat zijn als je vaker gaat wandelen, ook de conditie van je hart- en bloedvaten verbetert. Winterse kou is niet heel bevordelijk voor je bloedsomloop, maar tijdens een flinke wandeling gaat je hartslag omhoog en verbeter je de doorbloeding. Tijd voor een blokje om!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images