Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 6 belangrijke weetjes die ooit je leven kunnen redden

6 belangrijke weetjes die ooit je leven kunnen redden

6 belangrijke weetjes die ooit je leven kunnen redden

Iedereen weet dat je nooit mag telefoneren tijdens het rijden en dat je bij brand de ramen gesloten moet houden. Maar je kan gedurende je leven in situaties terecht komen waarin je niet meteen weet wat te doen. Wij geven je alvast enkele tips die gemakkelijk te onthouden zijn en die je kunnen helpen in benarde situaties.

1. Je hersenen kunnen zich niet tegelijk focussen op wandelen en sms’en

Veiligheidsadviseur Murali Krishnan wijst erop dat zowel wandelen als je telefoon gebruiken enorm veel inspanning vraagt van je hersenen. Als gevolg hiervan kan je je niet volledig focussen op beide activiteiten waardoor je last zal krijgen van ‘onoplettende blindheid’, waarbij je objecten nog wel zal opmerken maar niet dat ze bijvoorbeeld op je afkomen.

2. Elimineer de dode hoek door je spiegels aan te passen

De dode hoek blijkt niet onvermijdelijk in alle voertuigen. Door je spiegels aan te passen naar de positie waarin je net nog de randen van je eigen auto kan zien, kan je de dode hoek elimineren. De achteruitkijkspiegel is in staat om elke auto achter de jouwe te vinden, waardoor het aanpassen van je zijspiegels dus mogelijk is.

3. Je kan de Heimlich-greep bij jezelf toepassen

Slechts enkelen weten dat je niemand anders nodig hebt om je te redden als er een stukje eten vastzit in je keel en je dreigt te stikken. Je kan de Heimlich-greep namelijk bij jezelf uitvoeren en dat doe je zo:

  1. Maak een vuist met je sterke hand (links- of rechtshandig) en plaats deze onder je ribbenkast en net boven je navel. Leg je andere hand over je vuist zodat je steviger kan duwen
  2. Duw met je vuist zo hard mogelijk op en onder je diafragma en herhaal dit tot het stukje eten loskomt.

4. Onthoud steeds de regel van 3

Survival-experten proberen steeds hun grenzen te verleggen maar houden altijd rekening met ‘de regel van 3’. Zo kunnen mensen 3 minuten zonder lucht, 3 uren zonder onderdak in extreme weersomstandigheden, 3 dagen zonder water en 3 weken zonder voedsel overleven. Zeker onthouden!

5. Als je hulp nodig hebt in een publieke omgeving, spreek dan 1 iemand aan om het omstandereffect te vermijden

Het omstandereffect beschrijft het proces waarbij omstanders in een noodsituatie toekijken zonder actie te ondernemen omdat ze ervan uit gaan dat iemand anders wel zal helpen. Om dit te vermijden, spreek je best iemand dicht bij jou persoonlijk aan om je te helpen. Gebruik de kleuren van kledingstukken of opvallende accessoires om duidelijk te maken tegen wie je het juist hebt.

6. Zorg dat je condooms op zak hebt

En niet voor je weet wel wat… Condooms zijn namelijk enorm elastisch. Hierdoor kan je ze ook gebruiken om grote hoeveelheden water op te slaan, tot wel 4 liter. Je kan ze ook gebruiken om belangrijke spullen te beschermen tegen water, zoals je mobiele telefoon, geld of andere zaken.

Lees ook:

Bron: Business Insider