Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Over deze 4 dingen mag je nooit liegen tijdens je sollicitatiegesprek

Over deze 4 dingen mag je nooit liegen tijdens je sollicitatiegesprek

Over deze 4 dingen mag je nooit liegen tijdens je sollicitatiegesprek

Eerlijkheid duurt het langst, en dat geldt zéker op je cv of tijdens je sollicitatiegesprek. Er is niets mis met je beste beentje te willen voorzetten, maar over deze vier zaken wees je maar beter goudeerlijk wanneer je potentiële werkgever ernaar vraagt. 

1) ‘Ja hoor! Ik woon hier in de buurt’

Als je een ander adres hebt gebruikt op je cv, aangepast aan de locatie van de baan, lieg er dan niet over wanneer het ter sprake komt in het gesprek. Wanneer je potentiële werkgever je vraagt waar je woont, zeg hem of haar dan waar je momenteel woont, maar maak duidelijk dat je bereid bent om te verhuizen voor de job.

Het probleem met deze leugen is dat er misschien verschillende sollicitatierondes zijn en dat je dus vaker op gesprek moet komen. Als ze denken dat je in de buurt woont, zullen ze je misschien maar een dag op voorhand verwittigen en dat is niet zo handig als je in Leeuwarden woont en de baan van je dromen in Maastricht ligt.

giphyliar

Beeld: giphy.com.

2) ‘Ik verdien op het moment €1900 netto (terwijl dat eigenlijk maar €1500 is)

Als je interviewer vraagt hoeveel je verdient met je huidige of laatste baan, lijkt het je misschien een goed idee om het bedrag wat op te krikken. Maar sommige werkgevers zullen soms een kopie te vragen van je loonbrief, wat je dus wel eens in een benarde situatie zou kunnen brengen.

Als je geen zin hebt om een bedrag te noemen, maak dan duidelijk dat je van mening bent dat het niet ter zake doet en zeg gewoon het gemiddelde loon van iemand met jouw anciënniteit in de sector in kwestie. Indien je toch onder druk wordt gezet om te zeggen hoeveel je verdient, vertel je interviewer dan dat je niks aanneemt onder de xxx euro.

giphylying

Beeld: giphy.com.

3) ‘Yep, ik heb een master en een phd’

Liegen over je diploma(’s) is zowat het domste wat je kan doen. Vaak moet je een kopie van je diploma(’s) laten zien voordat je ergens begint, dus de kans dat je door de mand valt, is véél te groot om het erop te wagen.

Voel je je onzeker over je kansen? Don’t be. In deze economie heeft iemand met een bachelordiploma en enkele jaren ervaring vaak meer kans om een job binnen te halen dan iemand met drie masters op zak.

giphydontbelieve

Beeld: giphy.com.

4) ‘Nee, ik werd niet ontslagen bij mijn laatste baan’

Verschillende mensen werden de afgelopen jaren ontslagen wegens besparingen of herstructureringen, dus je hoeft je niet te schamen om te zeggen dat ze je op je vorige baan moesten laten gaan. Probeer niet te veel in detail te gaan, zeker niet als je enige wrok koestert tegenover je vorige baas, maar leg de interviewer gewoon kort uit wat er is gebeurd en wat je eruit hebt geleerd.

giphytrump

Beeld: giphy.com.

Onthoud de algemene regel: wees altijd eerlijk tijdens je sollicitatiegesprek. Wanneer je vragen krijgt waar je je niet comfortabel bij voelt, kan je altijd beleefd weigeren om te antwoorden.
Lees ook:
Sollicitatiestress? Deze 5 Etsy-shops zorgen voor een prachtig cv!
Bron: Popsugar